ßßß Cookit - przepis na ŻUREK Z KAPUSTĄ KISZONĄ.

ŻUREK Z KAPUSTĄ KISZONĄ.

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
- 40 dag kiszonej kapusty
- 3 białe kiełbaski
- 1 laska kiełbasy lekko podwędzanej
- marchewka
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz mielony
- 1 torebka żurku winiary
- śmietana 18%
- 6 grzybów suszonych
- 2 kostki rosołowe
- szczypta cukru
- majeranek
- vegeta
WYKONANIE
Do garnka wlewamy wodę wrzucamy umyte kiełbasy
listek laurowy
ziele angielskie
pokrojony w cienkie paski czosnek i cebule
kostki rosołowe
marchewkę startą na tarce o grubych oczkach
kapustę kiszoną umytą i drobno pokrojoną
grzyby wcześniej namoczone kroimy w średniej wielkości kawałki i dodajemy do zupy
wszystko gotujemy na wolnym ogniu
Jak kiełbasy wypłyną do góry wyjmujemy ją i kroimy w drobne kawałki
ponownie wrzucamy do garnka i dalej gotujemy aż kapusta będzie miękka pod koniec gotowania rozrabiamy żurek wlewamy go do zupy i zaprawiamy śmietaną
doprawiamy vegeta ,pieprzem mielonym i otartym majerankiem
zupa ma dość gęstą konsystencje więc nie musimy jej zaprawiać mąką (ale możemy)
dzięki kapuście kiszonej nie dodajemy octu
można dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę ja nie dodaje zupa i tak jest pyszna .
Zupa jest bardzo smaczna teraz nie wyobrażam sobie ,że można gotować żurek bez kapusty :) bardzo polecam
WAŻNE IM DŁUŻEJ ZUPĘ GOTUJEMY JEST CORAZ SMACZNIEJSZA .
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2015/01/zurek-z-kapusta-kiszona.html