Wykonanie
200g
ryżu3
marchewki1
czerwona papryka200g
brokuła1 pojedyncza
pierś z kurczaka1 puszka
kukurydzysól,
pieprzpo 1 łyżeczce:
majeranek,
bazylia i
oregano2
jajka3 łyżki
śmietany 12%olej do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według informacji na opakowaniu.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, natomiast
brokuł myjemy i gotujemy ok 3 min.
Pierś z kurczaka należy oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć
solą i
pieprzem i usmażyć na patelni.W miseczce mieszamy
jajka ze
śmietaną,
solą i
pieprzem.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo:
ryż wymieszany z
ziołami,
marchewkę,
pierś z kurczaka,
kukurydzę,
brokuł i
czerwoną paprykę.


Całość zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 40 min w temperaturze 180-200 stopni (w zależności od piekarnika).
