ßßß Cookit - przepis na Gotowana i pieczona ogonówka z chili

Gotowana i pieczona ogonówka z chili

nazwa

Wykonanie

Kolejne podejście do produkcji domowych wędlin. Muszę nieskromnie przyznać-kolejne udane :-)
Naprawdę polecam, jest wyborna!
Gotowana i pieczona ogonówka z chili
Składniki:
2 kg ogonówki
Marynata:
2 litry wody
10 łyżeczek soli
2 suszone papryczki chili
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżka cukru
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka majonezu
łyżeczka gorczycy
łyżeczka kminku
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umytą i obwiązaną ogonówkę nadmiar tłuszczu można wyciąć) i zostawić na noc.
Na drugi dzień ugotować mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie.
Następnie wstawić nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, włożyć wystudzone i polane częścią marynaty mięso i wyłączyć piekarnik. Zostawić do wystudzenia się piekarnika.*
*Pieczenie można pominąć.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/04/gotowana-i-pieczona-ogonowka-z-chili.html