Wykonanie
Chałkę znają wszyscy. Pszenna, puszysta, słodka buła, zapleciona w warkocz. Idealna z
mlekiem,
serkiem,
dżemem i Bóg wie z czym jeszcze.Jest to żydowski
chleb czasem nazywany plecionką,
struclą lub kukiełką. Podobno dotarła do Szwecji w XIX wieku.Moja wersja nie jest tak słodka, jak
chałka ze sklepu, lecz wystarczy dodać nieco
cukru do ciasta i będzie taka sama :-)Przepis pochodzi z książki Encyklopedia wypieków i pieczenia wydawnictwa REA.
Chałka/Challah(scroll down to see a recipe in English)Składniki (2 bochenki):25 g
drożdży świeżych50 g
margaryny lub
oleju250 ml
mleka250 ml
wodyłyżeczka
soli650 g
mąki pszennejjajko do posmarowania
mak do posypaniaPrzygotowanie:
Margarynę rozpuścić, dodać
mleko i
wodę. Jeśli używasz
oleju, wymieszaj go bez podgrzewania z
mlekiem i
wodą.Podgrzej płyn do temperatury 37 stopni.
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w małej ilości płynu. Dodać resztę płynu i
sól.
Mąkę dodawać małymi porcjami i zagniatać ciasto. Wyrabiać aż będzie odchodziło od brzegów miski. Posypać małą ilością
mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Następnie wyrabiać ciasto w misce i na stolnicy z małą ilością pozostałej
mąki. Podzielić ciasto na 2 części i zapleść warkocze*. Uformowane bochenki położyć na natłuszczonej lub przykrytej papierem do pieczenia blasze. Zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, aż ciasto prawie podwoi objętość. Posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
makiem.Piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 225 stopni przez 25 minut.Zostawić do ostygnięcia (przykryte ściereczką) na kratce do pieczenia.* Jak zaplatać
chałkę
Ingredients (2 loaves):25 g fresh yeast50 g
margarine or oil250 ml milk250 ml water1 teaspoon salt650 g wheat
flouregg for brushingpoppy seeds for sprinklingPreparation:Dissolve
margarine, add milk and water. If you use oil, mix it with water and milk without heating.Heat liquid to 37 degree C. Crush yeast and dissolve it in small amount of liquid. Add the rest of liquid and salt. Add
flour gradually and knead the dough until went away from the edges of a bowl. Sprinkle with
flour, cover with a cloth and let it rise for around 30 minutes.Then knead the dough in bowl and on a pastry board with a small amount of
flour. Divide the dough into two parts and
braid*. Put the shaped loaves on a baking sheet, olied or covered with baking paper. Let it rise under a cloth until almost double in size. Brush with beaten egg and sprinkle with poppy seeds.Bake in a lower part of the oven at 225 degree C for 25 minutes.Cool (covered with a cloth) on a
wire rack .* How to
braid a challah


Panissimo-Bread & Companatico / Yeastspotting