Wykonanie
Moim zdaniem każdy w swoim życiu powinien chociaż raz upiec
chałkę. Jej wykonanie jest bardzo łatwe, nawet zaplatanie, wbrew pozorom. A ile satysfakcji może przynieść jej upieczenie...Poza tym można na niej robić niezliczone ilości kulinarnych eksperymentów, zmieniając składniki bazowego przepisu czy dodając różne dodatki. Możliwości są praktycznie nieograniczone.Tym razem zdecydowałam się zrobić
chałkę z
sezamem. Niespecjalnie rzuca się on w oczy, gdy się ją rozkroi, jednak jest bardzo intensywny w smaku.Najlepiej smakuje z szklanką ciepłego
mleka, naprawdę ;-)

/Sesame challah with crumble topping(scroll down to see a recipe in English)Składniki (2 bochenki):25 g
drożdży świeżych50 g
margaryny lub
oleju250 ml
mleka250 ml
wodyłyżeczka
soli325 g
mąki pszennej325 g
mąki pszennej graham100 g
sezamujajko do posmarowaniaKruszonka:3 łyżki
masła3 łyżki
cukru pudru6 łyżek
mąkiPrzygotowanie:
Margarynę rozpuścić, dodać
mleko i
wodę. Jeśli używasz
oleju, wymieszaj go bez podgrzewania z
mlekiem i
wodą.Podgrzać płyn do temperatury 37 stopni.
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w małej ilości płynu. Dodać resztę płynu i
sól.
Mąki i
sezam dodawać małymi porcjami i zagniatać ciasto. Wyrabiać aż będzie odchodziło od brzegów miski. Posypać małą ilością
mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Następnie wyrabiać ciasto w misce i na stolnicy z małą ilością pozostałej
mąki. Podzielić ciasto na 2 części i zapleść warkocze*. Uformowane bochenki położyć na natłuszczonej lub przykrytej papierem do pieczenia blasze. Zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, aż ciasto prawie podwoi objętość.W tym czasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać
mąkę,
cukier i dodać pokrojone w kostkę
masło w temperaturze pokojowej. Palcami rozetrzeć
masło z
mąką i
cukrem aż powstaną grudki ciasta.Wyrośnięte
chałki posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać kruszonką.Piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 225 stopni przez 25 minut.Zostawić do ostygnięcia (przykryte ściereczką) na kratce do pieczenia.* Jak zaplatać
chałkę
Ingredients (2 loaves):25 g fresh yeast50 g
margarine or oil250 ml milk250 ml water1 teaspoon salt325 g wheat
flour325 g whole wheat
flour100 g
sesame seedsegg for brushingCrumble:3 tbsps butter3 tbsps caster sugar6 tbsps
flourPreparation:Dissolve
margarine, add milk and water. If you use oil, mix it with water and milk without heating.Heat liquid to 37 degree C. Crush yeast and dissolve it in small amount of liquid. Add the rest of liquid and salt. Add
flour and
sesame gradually and knead the dough until went away from the edges of a bowl. Sprinkle with
flour, cover with a cloth and let it rise for around 30 minutes.Then knead the dough in bowl and on a pastry board with a small amount of
flour. Divide the dough into two parts and
braid*. Put the shaped loaves on a baking sheet, olied or covered with baking paper. Let it rise under a cloth until almost double in size.During this
time, prepare the crumble: Tip the
flour and sugar into a large bowl. Add the butter, then rub into the
flour using your fingertips to
make a light breadcrumb texture.Brush with beaten egg and sprinkle with crumble.Bake in a lower part of the oven at 225 degree C for 25 minutes.Cool (covered with a cloth) on a
wire rack .* How to
braid a challahBread & companatico / Sono io, Sandra /
Grahamka, weka i
kajzerka / Yeastspotting /