ßßß
/Sesame challah with crumble topping(scroll down to see a recipe in English)Składniki (2 bochenki):25 g drożdży świeżych50 g margaryny lub oleju250 ml mleka250 ml wodyłyżeczka soli325 g mąki pszennej325 g mąki pszennej graham100 g sezamujajko do posmarowaniaKruszonka:3 łyżki masła3 łyżki cukru pudru6 łyżek mąkiPrzygotowanie:Margarynę rozpuścić, dodać mleko i wodę. Jeśli używasz oleju, wymieszaj go bez podgrzewania z mlekiem i wodą.Podgrzać płyn do temperatury 37 stopni. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w małej ilości płynu. Dodać resztę płynu i sól. Mąki i sezam dodawać małymi porcjami i zagniatać ciasto. Wyrabiać aż będzie odchodziło od brzegów miski. Posypać małą ilością mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Następnie wyrabiać ciasto w misce i na stolnicy z małą ilością pozostałej mąki. Podzielić ciasto na 2 części i zapleść warkocze*. Uformowane bochenki położyć na natłuszczonej lub przykrytej papierem do pieczenia blasze. Zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, aż ciasto prawie podwoi objętość.W tym czasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło w temperaturze pokojowej. Palcami rozetrzeć masło z mąką i cukrem aż powstaną grudki ciasta.Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.Piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 225 stopni przez 25 minut.Zostawić do ostygnięcia (przykryte ściereczką) na kratce do pieczenia.* Jak zaplatać chałkę
Ingredients (2 loaves):25 g fresh yeast50 g margarine or oil250 ml milk250 ml water1 teaspoon salt325 g wheat flour325 g whole wheat flour100 g sesame seedsegg for brushingCrumble:3 tbsps butter3 tbsps caster sugar6 tbsps flourPreparation:Dissolve margarine, add milk and water. If you use oil, mix it with water and milk without heating.Heat liquid to 37 degree C. Crush yeast and dissolve it in small amount of liquid. Add the rest of liquid and salt. Add flour and sesame gradually and knead the dough until went away from the edges of a bowl. Sprinkle with flour, cover with a cloth and let it rise for around 30 minutes.Then knead the dough in bowl and on a pastry board with a small amount of flour. Divide the dough into two parts and braid*. Put the shaped loaves on a baking sheet, olied or covered with baking paper. Let it rise under a cloth until almost double in size.During this time, prepare the crumble: Tip the flour and sugar into a large bowl. Add the butter, then rub into the flour using your fingertips to make a light breadcrumb texture.Brush with beaten egg and sprinkle with crumble.Bake in a lower part of the oven at 225 degree C for 25 minutes.Cool (covered with a cloth) on a wire rack .* How to braid a challahBread & companatico / Sono io, Sandra / Grahamka, weka i kajzerka / Yeastspotting /