ßßß
Składniki:2 duże bataty, obrane i pokrojone w kostkę8 łyżek oliwy z oliwek1/4 szklanki czerwonego octu winnego1 czerwona papryka1-2 garście rodzynek2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego1/2 szklanki posiekanego szczypiorku1/2 szklanki mięty (opcjonalnie)1-2 suszone (lub świeże) papryczki chilli z pestkamisól i pieprzskórka starta z 1/2 pomarańczy (opcjonalnie)Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Bataty polej 2-3 łyżkami oliwy, dodaj sól i pieprz, wymieszaj i piecz w piekarniku 20-30 min (mają być złote i chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku). W tym czasie przygotuj sos - wrzuć do blendera resztę oliwy, ocet winny, paprykę, papryczki chilli, kmin, startą skórkę, szczyptę soli i pieprzu i zblenduj na gładką masę. Gotowe bataty zostaw na chwilę, by nieco ostygły, po czym wymieszaj je z szczypiorkiem, miętą i rodzynkami. Dodaj sos i wymieszaj, ew. dopraw jeszcze trochę do smaku.
Smakuje dobrze zarówno na gorąco, jak i serwowana w temperaturze pokojowej, Po ostygnięciu bataty absorbują sos, przez co nie jest taki 'lejący'. Wychodzą 4 porcje, każda ok. 300 kcal.Smacznego!