Wykonanie

Nie ukrywam, że miałam pewien kłopot z tym przepisem. Bo naleśniki robię prawie z zamkniętymi oczami i nie bardzo wiem jakie proporcje potrzebne są do wykonania dobrego ciasta naleśnikowego.Ale pogrzebałam w necie, wysiliłam pamięć i tak oto mam! Przepis na naleśniki.Naleśniki to kolejny pewniak dla dzieci. Uwielbiają je. Z
serkiem, z
syropem klonowym, z nutellą czy po prostu z
cukrem. Te z poniższego przepisu wręcz rozpływają się w ustach. Dzięki dodaniu do nadzienia
serka mascarpone, uzyskujemy aksamitną i delikatną teksturę. Na ostatnie weekendowe śniadanie mój mąż zjadł sztuk 4! A podobno jest na diecie ;)Potrzebujesz:Ciasto naleśnikowe:150 g
mąki2
jaja250 ml
mlekaszczypta sol i
olej do smażeniaNadzienie:250 g
serka mascarpone250 g
naturalnego serka mielonego (używam
marki President)2-3 łyżeczki
cukru pudrupół łyżeczki pasty waniliowej (lub
cukier waniliowy, ale pamiętaj wtedy o zmniejszeniu ilości
cukru pudru)około 1/3 szklanki słodkiej
śmietanydo podania
bita śmietana, sos
czekoladowy*, nutella, świeże
owoce, sos
truskawkowy,
syrop klonowy,
miód, etc..*w małym garnuszku podgrzej ok 100 ml
śmietanki. Kiedy będzie już gorąca, wrzuć do niej 3-4 kostki
czekolady i poczekaj aż się rozpuści. Wymieszaj dokładnie i gotowe.Wykonanie:W misce wymieszaj
jajka z
mlekiem i
solą. Dodaj
mąkę i wszystko razem zmiksuj lub wymieszaj rózgą (dokładnie, nie może być grudek). Sprawdź czy ciasto jest odpowiednio gęste. Powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodaj
mleka, jeśli zbyt rzadkie –
mąki. Odstaw ciasto na pół godziny (nie do lodówki).W tym czasie przygotuj nadzienie: wymieszaj oba rodzaje
sera,
cukier i pastę
waniliową. Dodawaj w małych ilościach
śmietanę do uzyskania pożądanej gęstości. Spróbuj czy nadzienie nie jest za mało słodkie, w razie konieczności dosłodź. Raz jeszcze wszystko wymieszaj.Kiedy ciasto naleśnikowe już „odpoczęło”, rozgrzej patelnię, rozprowadź na niej niewielką ilość
oleju (najczęściej smaruję patelnię pędzelkiem zanurzonym wcześniej w
oleju). Wylewaj niewielką ilość ciasta na patelnię, rozprowadź dokładnie i smaż naleśniki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Na gotowych naleśnikach rozprowadzaj
łopatką lub łyżką
serek i zawijaj je w rulon.

Efekt:





Smacznego!