Wykonanie
Lubicie
ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate
ciastka :)Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie
traci kształtu podczas pieczenia. Te kruche
ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :)


Składniki:kleik
ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki)
margaryna bezmleczna 100g
cukier puder 50g
mak mielony 20g (3 łyżki)
migdały mielone 50g
mąka bezglutenowa np. Mix it
Schar 100g
proszek do pieczenia bezglutenowy 0,5 łyżeczkiekstrakt
waniliowy kilka kropli
miód płynny (sztuczny lub pszczeli)3 łyżkiłupiny babki jajowatej (np. Ispagul)0 , 5 łyżeczki
woda 1 łyżka
Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną
mąką lub ewentualnie drobno mieloną
mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze
skrobią kukurydzianą.Zamiast łupin babki można użyć mielonego
siemienia lnianego.Zamiast
migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety
orzechów lub
wiórków kokosowych.Jeśli nie planujecie lukrować
ciasteczek można zwiększyć ilość
cukru o kolejne 50g.

Przygotowanie:Kleik wymieszać z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
cukrem,
migdałami i
makiem. Dodać
miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką
wody, a gdy spęcznieją wymieszać z
miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe
ciasteczka.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.
