ßßß

Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki)margaryna bezmleczna 100gcukier puder 50gmak mielony 20g (3 łyżki)migdały mielone 50gmąka bezglutenowa np. Mix it Schar 100gproszek do pieczenia bezglutenowy 0,5 łyżeczkiekstrakt waniliowy kilka kroplimiód płynny (sztuczny lub pszczeli)3 łyżkiłupiny babki jajowatej (np. Ispagul)0 , 5 łyżeczkiwoda 1 łyżkaMąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie drobno mieloną mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego.Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych.Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g.
Przygotowanie:Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.