Wykonanie
Te
ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku
ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być. Łatwo się je wałkuje i wycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem
cynamonu i
powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.

Składniki:kleik
ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)
margaryna bezmleczna 100g
cukier puder 50g
proszek do pieczenia bezglutenowy
mąka bezglutenowa Mix it 0,5 łyżeczki100 gekstrakt
waniliowy kilka kropli
syrop daktylowy 3 łyżkikarob mielony 2 łyżki
siemię lniane mielone 0,5 łyżeczki
woda 1 łyżka
cynamon 0,5 łyżeczki
powidła śliwkowe kilka łyżek
Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną
mąką lub ewentualnie
mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze
skrobią kukurydzianą.Karob można zastąpić
kakao lub
rozpuszczalną kawą typu
cykoria instant.Zamiast
syropu daktylowego można użyć
miodu.Jeśli nie macie uczulenia na
jajka to dobrze dodać 2
żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze.Przygotowanie:Kleik wymieszać z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
cynamonem. Dodać
miękką margarynę.
Siemię lniane zmieszać z łyżką
wody, a gdy spęcznieją wymieszać z
syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe
ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę
powideł śliwkowych lub ulubionej
marmolady.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.