ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka mięsno - kapuściana

Zapiekanka mięsno - kapuściana

nazwa

Wykonanie

Lubię kapustę i wykorzystuję ją w różnych potrawach . Zapiekanki nie należą do fotogenicznych dań, ale ich smak wynagradza ten mankament:)
*inspiracja "Przyślij przepis
60- 70 dag poszatkowanej białej kapusty
40 dag mielonego mięsa
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminku
4 jajka
5 łyżek śmietany 12% lub mleka
sól
pieprz mielony
olej
5 łyżek bułki tartej
Poszatkowaną kapustę gotować w osolonej wodzie przez ok. 5- 7 min. Odsączyć.Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso, smażyć 10 min. Następnie dołożyć kapustę, doprawić do smaku, całość jeszcze smażyć 10 min.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Do przesmażonej kapusty z mięsem, dodać bułkę tartą i roztrzepane jajka ze śmietaną. Dokładnie wymieszać. Zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką. Wstawić do pieca na 40- 45 min, piec w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Podajemy z sosem np. pomidorowym.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/04/zapiekanka-miesno-kapusciana.html