Wykonanie

Bigos... To jedna z najstarszych i najbardziej tradycyjnych
polskich potraw, którą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są
mięso i
kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos
myśliwski, z mieszanką
wieprzowiny dziczyzny,
suszonymi śliwkami,
grzybami i
czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie?

(porcja dla 10-12 osób)2kg
kiszonej kapusty1 kg
białej kapusty1,5kg różnych gatunków
mięs (u mnie
szynka i
boczek z dzika,
łopatka i karczek wieprzowy,500g
wędzonej kiełbasy300g
wędzonego boczku2 średnie
cebule60g
suszonych grzybów200ml
wytrawnego czerwonego winaprzecier pomidorowykilka ziaren:
pieprzu,
ziela angielskiego, jałowca4
listki laurowe2 łyżki
cukrusól i
pieprzNamoczone
grzyby gotowałam w szklance
wody.Odsączyłam pozostawiając
wywar na później i pokroiłam
grzyby na mniejsze kawałki.
Białą kapustę posiekałam, wrzuciłam do dużego garnka z grubym dnem, dodałam
kapustę kiszoną. Zalałam wrzątkiem i gotowałam na małym ogniu.
Mięso pokroiłam w kostkę i obsmażyłam na patelni (począwszy od
boczku- wytopiony z niego tłuszcz służył do obsmażania innych rodzajów
mięsa). Na łyżce
oleju podsmażyłam posiekaną
cebulę oraz pokrojoną w plastry
kiełbasę.
Mięso,
grzyby,
suszone śliwki i
cebulę dodałam do
kapusty. Zalałam
wywarem z
grzybów. Dodałam 4 łyżki
przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę
wina i dusiłam jeszcze przez około 30 minut. Po zdjęciu bigosu z ognia wlałam pozostałą cześć
wina i dokładnie wymieszałam. Pozostawiłam bigos na noc, aby odpoczął i nabrał aromatu
wina. Podawałam odgrzany na następny dzień.

Smacznego!