Wykonanie
Pączki

składniki* 600 g
mąki (typ 650)* 6
żółtek* 60 g
drożdży* 120 g
masła lub
margaryny* 1 szklanka (250 ml)
mleka* 150 g
cukru* 2 łyżki
spirytusu*
marmolada,
dżem lub
konfitura*
cukier puder* 1 litr
oleju do smażenia
lukier gotowany* 1 szklanka
cukru kryształu* 1/2 szklanki
wody* 1/2 łyżki (7,5 ml)
octuSposób wykonaniaW kubku rozmieszać
drożdże, 2 łyżki
cukru i 3 łyżki
mleka, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do większego naczynia przesiać
mąkę.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości.
Masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.Do
mąki dodać
drożdże, utarte
żółtka, oraz
mleko i wyrobić ciasto.Następnie dodać rozpuszczone
masło oraz
spirytus i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być sprężyste i lśniące, jeżeli będzie za rzadkie dodać jeszcze nieco
maki.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Ciasto jest dość kleiste dlatego do formowania pączków najlepiej nabierać na dłonie odrobinę
mąki i następnie odrywać z z ciasta kawałki wielkości
kurzego jajka (pączki jeszcze podczas smażenia podrosną) formować placuszki, nakładać nieco
marmolady i układać na stolnicy posypanej
mąką lub od razu formować paczki jeżeli nadziewamy później.Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

W garnku rozgrzać
olej. Zrobić próbę kawałkiem ciasta czy dobrze nagrzany. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie i po ok. 30 sekundach się lekko zrumieni, można smażyć pączki.Pierwsze 2 , 5-3 min. smażyć pod przykryciem, nie odwracając pączków, następnie odkryć i odwrócić, smażyć na złoty brąz, do brązu. Pączki wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Jeżeli pączki nadziewamy po upieczeniu, najlepiej poczekać, aż przestygną i szprycą do dekorowania ze specjalną końcówką wcisnąć nadzienie do każdego pączka.
lukierDo rondelka wlać
wodę,
ocet i wsypać
cukier. Wszystko zagotować i gotować mieszając co jakiś czas, do momentu, aż za ostatnią kroplą spadającą z łyżki będzie się ciągnęła nitka. Odstawić do przestudzenia, a następnie utrzeć łyżką do białości.Teraz można dodać
rum lub
sok z cytryny,
pomarańczy lub inny
sok owocowy.
Lukier powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jeżeli jest za gęsty dodać nieco ciepłej, przegotowanej
wody,
rumu lub soku. Następnie polać pączki.Nie zastyga zbyt szybko i nie kruszy się.
