ßßß
Składniki:1 kg i 1 szklanka mąki10 dag drożdży10 dag cukru1 jajko4 żółtka1/2 kostki masła1/2 litra mleka1 kieliszek spirytusu lub octuskórka cytrynowa kandyzowanakonfituracukier puderolej do smażeniaWykonanie:Mleko podgrzewam i w ciepłym rozpuszczam drożdże, dodaję 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 min. Gdy ciasto podwoi swą objętość dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, resztę cukru, całe jajko, żółtka, resztę mąki oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Mieszam wszystko i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na ok 40 min. Wykładam na podsypany mąką blat i rozwałkowuję ciasto na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinam po 2 kółka na jednego pączka.
Na środku pierwszego koła kładę pół łyżeczki marmolady i przykrywam drugim kółkiem i sklejam brzegi. Odstawiam do wyrośnięcia
Kiedy wszystkie pączki są gotowe, rozgrzewam olej w garnuszku i wrzucam wyrośnięte pączki na gorący tłuszcz. Smażę na rumiano z obu stron.
Wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączam i obtaczam w cukrze pudrze. Studzę ok 1 godz.