Wykonanie
Fitka po mojemuskładniki* korpus z
kurczaka lub skrzydełka* 2
marchewki* 20 dag
fasolki szparagowej lub 1/2 puszki
groszku* 10-15 dag
grzybów kurek* 3
ziemniaki* 1
jajko* 3 czubate łyżki
mąki pszennej*
natka pietruszki* kostka bulionowa drobiowa*
sól,
pieprzSposób wykonaniaUmyć
mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l
wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte
kurki, kostkę
bulionową, nieco
soli i
pieprzu i niech się delikatnie gotuje ok.20 min.W tym czasie obrać
marchewkę i pokroić na ćwierć plasterki, obrane
ziemniaki pokroić w kostkę, a
fasolkę w ok. 3 cm. kawałki, a następnie dodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw.W tym czasie umyć i pokroić
natkę pietruszki, oraz przygotować ciasto na lane kluski, najlepiej na dzbanuszka na
mleko do
kawy (można użyć też kubka) wsypać
mąkę, wbić
jajko, dodać 1-2 łyżki
wody (w zależności od wielkości
jajka) i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zwiększyć ogień pod zupą i wlewać po trochu ciasto z kubka, co jakiś czas mieszając łyżką (wlewać po całej powierzchni aby kluseczki się nie posklejały), następnie doprawić do smaku, zagotować, wrzucić
natkę pietruszki i zestawić garnek z zupą z ognia.