ßßß Cookit - przepis na Fitka po mojemu

Fitka po mojemu

nazwa

Wykonanie

Fitka po mojemu
składniki
* korpus z kurczaka lub skrzydełka
* 2 marchewki
* 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku
* 10-15 dag grzybów kurek
* 3 ziemniaki
* 1 jajko
* 3 czubate łyżki mąki pszennej
* natka pietruszki
* kostka bulionowa drobiowa
* sól, pieprz
Sposób wykonania
Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową, nieco soli i pieprzu i niech się delikatnie gotuje ok.20 min.
W tym czasie obrać marchewkę i pokroić na ćwierć plasterki, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w ok. 3 cm. kawałki, a następnie dodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw.
W tym czasie umyć i pokroić natkę pietruszki, oraz przygotować ciasto na lane kluski, najlepiej na dzbanuszka na mleko do kawy (można użyć też kubka) wsypać mąkę, wbić jajko, dodać 1-2 łyżki wody (w zależności od wielkości jajka) i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zwiększyć ogień pod zupą i wlewać po trochu ciasto z kubka, co jakiś czas mieszając łyżką (wlewać po całej powierzchni aby kluseczki się nie posklejały), następnie doprawić do smaku, zagotować, wrzucić natkę pietruszki i zestawić garnek z zupą z ognia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/10/fitka-po-mojemu.html