Wykonanie

składnikiciasto 1* 7
białek* 1 szklanka
cukru pudru* 4 łyżki
mąki ziemniaczanej* 2 łyżki
mąki pszennej* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 2 łyżki
octu*
kakaociasto 2* 7
żółtek* 2
jajka* 2/3 szklanki
cukru pudru* 2 łyżki
oleju* 1 łyżka
octu* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 1 szklanka
mąki pszennejmasa budyniowa* 1 litr
soku pomarańczowego z dodatkiem soku z czerwonych
pomarańczy* 3 łyżki
cukru* 3 budynie
waniliowe* 2
galaretki pomarańczowe* 100 g
margarynykrem* 2 kremy
waniliowe w proszku* 700 ml
mleka* 2 łyżki
żelatyny* 2 puszki
mandarynekSposób wykonaniaciasto 1
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier puder i dalej ubijać aż masa stanie się szkląca i sztywna. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną i pszenną i delikatnie wymiesza.
Proszek do pieczenia połączyć z
octem, a następnie dodać do piany z
białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć łyżką (nie wyrównywać) do blaszki (24/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.ciasto 2
Żółtka,
jajka i
cukier ubić na puszystą masę, dodać
olej i
mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać
proszek do pieczenia połączony z
octem i również wymieszać.Masę
białkową w blaszce posypać delikatnie
kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Wystudzone ciasto przekroić na pół w poziomie.masa budyniowaZagotować 3/4 litra
soku pomarańczowego z
cukrem. w pozostałym soku rozrobić budynie, wlać do gotującego się soku cały czas mieszając najlepiej mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche
galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać
margarynę i również wymieszać.Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco przestudzoną masę budyniową i zostawić do wystygnięcia.kremDo dwóch szklanek wsypać po łyżce
żelatyny i namoczyć każdą porcję w 1/4 szklanki
wody.Następnie jedną porcję
żelatyny rozpuścić w kąpieli
wodnej.1 krem
waniliowy wsypać do 350 ml
mleka i ubić. do kremu wlewać ciepłą rozpuszczona
żelatynę i dalej ubijać.Następnie dodać odsączone z zalewy
mandarynki, wymieszać z
kramem i wyłożyć na masę budyniową. przykryć drugim plackiem.Drugi krem
waniliowy przygotować jak pierwszy tylko bez dodatku
mandarynek. pokryć nim boki i wierzch
tortu. Dowolnie ozdobić.

