ßßß Cookit - przepis na Tort cytrusowy

Tort cytrusowy

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto 1
* 7 białek
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki octu
* kakao
ciasto 2
* 7 żółtek
* 2 jajka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżka octu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka mąki pszennej
masa budyniowa
* 1 litr soku pomarańczowego z dodatkiem soku z czerwonych pomarańczy
* 3 łyżki cukru
* 3 budynie waniliowe
* 2 galaretki pomarańczowe
* 100 g margaryny
krem
* 2 kremy waniliowe w proszku
* 700 ml mleka
* 2 łyżki żelatyny
* 2 puszki mandarynek
Sposób wykonania
ciasto 1
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa stanie się szkląca i sztywna. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną i delikatnie wymiesza. Proszek do pieczenia połączyć z octem, a następnie dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać.
Przełożyć łyżką (nie wyrównywać) do blaszki (24/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
ciasto 2
Żółtka, jajka i cukier ubić na puszystą masę, dodać olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać.
Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Wystudzone ciasto przekroić na pół w poziomie.
masa budyniowa
Zagotować 3/4 litra soku pomarańczowego z cukrem. w pozostałym soku rozrobić budynie, wlać do gotującego się soku cały czas mieszając najlepiej mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać.
Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco przestudzoną masę budyniową i zostawić do wystygnięcia.
krem
Do dwóch szklanek wsypać po łyżce żelatyny i namoczyć każdą porcję w 1/4 szklanki wody.
Następnie jedną porcję żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej.
1 krem waniliowy wsypać do 350 ml mleka i ubić. do kremu wlewać ciepłą rozpuszczona żelatynę i dalej ubijać.
Następnie dodać odsączone z zalewy mandarynki, wymieszać z kramem i wyłożyć na masę budyniową. przykryć drugim plackiem.
Drugi krem waniliowy przygotować jak pierwszy tylko bez dodatku mandarynek. pokryć nim boki i wierzch tortu. Dowolnie ozdobić.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/tort-cytrusowy.html