ßßß Cookit - przepis na Sernik z bezą

Sernik z bezą

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 kg sera trzykrotnie mielonego
* 4 dag mąki ziemniaczanej
* 20 dag cukru
* 6 jajek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek
* 5 dag kandyzowanej mieszanki skórek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
* kilka kropli olejku waniliowego
beza
* 3 białka
* 20 dag cukru pudru
* 5 dag wiórków kokosowych
polewa czekoladowa
* 10 dag mlecznej czekolady
* 5 dag gorzkiej czekolady
* 1 i 1/2 łyżki oleju
Sposób wykonania
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości.
Powstałą masę wymieszać z serem (można mikserem), dodać ubitą pianę z białek, a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie. Całość delikatnie wymieszać.
Formę (24/32 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem lub tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do formy masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 190 stopni.
beza
Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać, aż będzie lśniąca.
Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Wyjąć sernik z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.
Pianę rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 min. (Z bezy można zrezygnować, ale wtedy trzeba nieco wydłużyć czas pieczenia samego sernika, aż będzie z wierzchu złotobrązowy)
Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony sernik wyjąć z formy i polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszaną z 1 i 1/2 łyżki oleju.
Dowolnie udekorować.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/sernik-z-beza.html