Wykonanie

Przedstawiam kolejny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad, a w dodatku robi się go szybko.
Kurczak pod
ciastem francuskim wygląda efektownie, możemy go podać z warzywami gotowanymi na parze lub
miksem sałat z dressingiem. Przepis zaczerpnięty z książki Jamiego Oliviera " 30 minut w kuchni ".Składniki:duża podwójna
pierś z kurczaka - około 500g40g
masła2 łyżki
oliwyjedna
cebula150g
pieczarek1 czubata łyżka
mąki pszennej2 łyżeczki
musztardy1 czubata łyżka
śmietany300 ml
bulionu na
kostce rosołowejłyżka suszonego
tymiankupół łyżeczki
gałki muszkatołowej1 arkusz
ciasta francuskiego1
jajkoZaczynamy od pokrojenia
kurczaka w paski,
cebuli w piórka, a
pieczarek w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy do niej
masło, dorzucamy
kurczaka i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dorzucamy
pieczarki,
cebulę oraz czubatą łyżkę
mąki, mieszamy. Następnie dodajemy
musztardę,
śmietanę, i
bulion. Doprawiamy
tymiankiem,
gałką muszkatołową oraz szczyptą
soli i
pieprzu. Dokładnie miszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 10 minut.W tym czasie wyjmujemy naczynie żaroodporne - moje miało wymiary 30 x 25 cm. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra-dół. Blat opruszamy
mąką i rozwijmay na nim
ciasto francuskie, lekko wałkujemy, a
potem nacinamy kratki nożykiem.
Jajko rozbełtujemy widelcem. Kiedy
kurczak jest już gotowy, przekładamy wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego i przykrywamy nadzienie
ciastem francuskim upychając je przy brzegach (tj. na zdjęciu). Z wierzchu smarujemy
jajkiem i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni. Możemy podać z ulubionymi warzywami.Smacznego!