ßßß Cookit - przepis na Kurczak pod ciastem francuskim - prosty i szybki obiad

Kurczak pod ciastem francuskim - prosty i szybki obiad

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam kolejny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad, a w dodatku robi się go szybko. Kurczak pod ciastem francuskim wygląda efektownie, możemy go podać z warzywami gotowanymi na parze lub miksem sałat z dressingiem. Przepis zaczerpnięty z książki Jamiego Oliviera " 30 minut w kuchni ".
Składniki:
duża podwójna pierś z kurczaka - około 500g
40g masła
2 łyżki oliwy
jedna cebula
150g pieczarek
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki musztardy
1 czubata łyżka śmietany
300 ml bulionu na kostce rosołowej
łyżka suszonego tymianku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w paski, cebuli w piórka, a pieczarek w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej masło, dorzucamy kurczaka i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dorzucamy pieczarki, cebulę oraz czubatą łyżkę mąki, mieszamy. Następnie dodajemy musztardę, śmietanę, i bulion. Doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie miszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 10 minut.
W tym czasie wyjmujemy naczynie żaroodporne - moje miało wymiary 30 x 25 cm. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra-dół. Blat opruszamy mąką i rozwijmay na nim ciasto francuskie, lekko wałkujemy, a potem nacinamy kratki nożykiem. Jajko rozbełtujemy widelcem. Kiedy kurczak jest już gotowy, przekładamy wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego i przykrywamy nadzienie ciastem francuskim upychając je przy brzegach (tj. na zdjęciu). Z wierzchu smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni. Możemy podać z ulubionymi warzywami.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/11/kurczak-pod-ciastem-francuskim-prosty-i.html