ßßß

Przepis na te pyszne śledziki znam od mojego taty, który świetnie je przyrządza, są naprawdę smaczne. Połączenie cebuli czerwonej z białą, dodanie octu jabłkowego, imbiru oraz świeżej pietruszki to naprawdę strzał w dziesiątkę!Polecam jako przystawka na każdą okazję!Składniki:10 filetów śledziowych z zalewy solnej2 średnie cebule czerwone2 średnie cebule białeszklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowegonatka pietruszkidwie łyżki octu jabłkowegołyżka mielonego imbirupieprz i sólpięć suszonych liści laurowychkilka ziaren ziela angielskiegoZaczynamy od tego,że filety śledziowe zostawiamy na noc w wodzie żeby się namoczyły. Rano filety wyjmujemy z wody, wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym i kroimy na duże kawałki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich olej, imbir, ocet, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Sprawdzamy czy nie jest za mało słone, wtedy dodajemy jeszcze więcej soli. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Smacznego!