Wykonanie


Przepis na te pyszne
śledziki znam od mojego taty, który świetnie je przyrządza, są naprawdę smaczne. Połączenie
cebuli czerwonej z białą, dodanie
octu jabłkowego,
imbiru oraz świeżej
pietruszki to naprawdę strzał w dziesiątkę!Polecam jako przystawka na każdą okazję!Składniki:10
filetów śledziowych z zalewy
solnej2 średnie
cebule czerwone2 średnie
cebule białeszklanka
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegonatka pietruszkidwie łyżki
octu jabłkowegołyżka mielonego
imbirupieprz i
sólpięć suszonych
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegoZaczynamy od tego,że
filety śledziowe zostawiamy na noc w wodzie żeby się namoczyły. Rano filety wyjmujemy z
wody, wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym i kroimy na duże kawałki.
Cebule kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich
olej,
imbir,
ocet,
ziele angielskie,
liść laurowy oraz szczyptę
soli i
pieprzu. Sprawdzamy czy nie jest za mało słone, wtedy dodajemy jeszcze więcej
soli. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Smacznego!