ßßß Cookit - przepis na Śledzie w oleju rzepakowym do wódeczki

Śledzie w oleju rzepakowym do wódeczki

nazwa

Wykonanie

Olej rzepakowy znów jest doceniany. Dumnie stoi na sklepowych półkach obok oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego. Podobno jest cennym źródłem kwasów omega 3.
Olej rzepakowy obniża poziom cholesterolu, pomaga w przyswajaniu witamin A, E, D i K, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, reguluje przemianę materii, poprawia nastrój poprzez wytwarzanie hormonu szczęscia! Jeśli będziecie mieć okazję, polecam kupno oleju rzepakowego firmy Fitness & Natura - warto :)
Wykorzystałam go jako główny składnik marynaty do śledzika, który jest, moim zdaniem, idealnym do wódeczki. Kto jadł i pił, ten wie ;)
Składniki :
2 cebule
4 filety śledziowe solone
4 lyzki soku z cytryny
1 szkl. Oleju rzepakowego
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz ziarnisty
Sól
Sposób przygotowania :
Śledzie zalej zimną wodą i pozostaw co najmniej na kilka godzin. Cebulkę pokrój w krążki, posól, pozostaw do zmiękczenia. Śledzie osusz, pokrój w paski, wymieszaj z cebulą, przyprawami. Przełóż do słoika, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/01/sledzie-w-oleju-rzepakowym-do-wodeczki.html