ßßß Cookit - przepis na Kaczka z jabłkami w cieście, w towarzystwie szpinaku

Kaczka z jabłkami w cieście, w towarzystwie szpinaku

nazwa

Wykonanie

Pewnego dnia widziałam jak koleżanka robi u siebie w domu danie z kaczki z jabłkami w dość specyficznym wydaniu,
postanowiłam odtworzyć ten smak i aromat wprowadzając pewne modyfikacje.
Dość wymagający obiad, ale z pewnością zaskakuje smakiem.
Łączymy tu bowiem kaczkę i jabłka z sosem miodowo-cynamonowo-balsamicznym oraz dodajemy szpinak ze śmietaną :)
Zapraszam do tej kulinarnej wariacji :)
Niezbędne składniki (obiad dla dwóch osób):
2 filety z piersi kaczki ze skórą
około 500g świeżego szpinaku
śmietana kwaśna (np. Piątnica 18%) - kilka łyżek
2-3 jabłka
1 jajko
mąka
mleko
orzechy wloskie
laska cynamonu
miód
sos lub ocet balsamiczny
sól i pieprz
odrobina cukru
czosnek
odrobina masła
1. Zaczynamy od filetów z piersi kaczki. Skórę na filetach nacinamy na kratkę. Filety przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy na każdej ze stron po 5 minut. Uwaga: tłuszcz z kaczki będzie pryskał. Po obsmażeniu filetów przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, temperatura 180 stopni.
2. Krok drugi to przygotowanie ciasta do jabłek. Przygotować można zwykłe ciasto jak na naleśniki z dodatkiem orzechów, ja natomiast uważam, że w podanym przeze mnie sposobie ciasto w jabłuszkach wyjdzie rewelacyjne.
Zatem: żółtko ucieramy z cukrem jak na "kogel-mogel", dodajemy mleko i mąkę, i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja powinna przypominać konsystencję gęstej śmietany. Białko należy ubić na sztywno, a orzechy pokroić w drobne kawałki. Białka i orzechy należy dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać. Masa powinna postać około 20 minut i odpocząć. Jej ilość powinna wystarczyć na obtoczenie 3 pokrojonych w plasterki jabłek.
Jabłka należy obrać ze skórki oraz wydrążyć z nich środki tak, aby nie rozciąć jabłek na połówki, a następnie pokroić w plastry. Tak przygotowane plasterki należy maczać w przygotowanym cieście i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dołożyć je do piekarnika, do piekącej się kaczki. Pieczemy je tak długo, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wpity w jabłko będzie wskazywał, że jest ono miękkie (upieczone).
3. Szpinak. Szpinak należy umyć i wrzucić na patelnię (na wcześniej rozgrzane masło) i podsmażać aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności od upodobań 2-3 ząbki) oraz sól i pieprz (pieprzu dość wyraziście). Kiedy szpinak będzie gotowy można okrasić go dwoma łyżkami kwaśnej śmietany. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
4. Sos. W garnuszku należy rozpuścić około 4-5 łyżek miodu, 1 łyżkę octu lub sosu balsamicznego (ja miałam sos i to o smaku owoców leśnych) oraz dodać laskę cynamonu. Sos będzie się karmelizował, tzn. zanim kaczka w piekarniku dojdzie on już może znacząco zgęstnieć. Trzeba będzie go powtórnie rozgrzać.
Upieczoną kaczkę nalezy pokroić na plasterki i wyłożyć na talerze. Podobnie jabłka i szpinak.
Kaczkę i jabłka polewamy sosem i danie gotowe.
Voila!
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/06/kaczka-z-jabkami-w-ciescie-w.html