Wykonanie
Pewnego dnia widziałam jak koleżanka robi u siebie w domu danie z
kaczki z
jabłkami w dość specyficznym wydaniu,postanowiłam odtworzyć ten smak i aromat wprowadzając pewne modyfikacje.Dość wymagający obiad, ale z pewnością zaskakuje smakiem.Łączymy tu bowiem
kaczkę i
jabłka z sosem
miodowo-
cynamonowo-balsamicznym oraz dodajemy
szpinak ze
śmietaną :)Zapraszam do tej kulinarnej wariacji :)
Niezbędne składniki (obiad dla dwóch osób):2
filety z piersi kaczki ze skórąokoło 500g
świeżego szpinakuśmietana kwaśna (np. Piątnica 18%) - kilka łyżek2-3
jabłka1
jajkomąkamlekoorzechy wloskielaska
cynamonumiódsos lub
ocet balsamicznysól i
pieprzodrobina
cukruczosnekodrobina
masła1. Zaczynamy od
filetów z piersi kaczki. Skórę na filetach nacinamy na kratkę. Filety przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy na każdej ze stron po 5 minut. Uwaga: tłuszcz z
kaczki będzie pryskał. Po obsmażeniu filetów przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, temperatura 180 stopni.
2. Krok drugi to przygotowanie ciasta do
jabłek. Przygotować można zwykłe ciasto jak na naleśniki z dodatkiem
orzechów, ja natomiast uważam, że w podanym przeze mnie sposobie ciasto w jabłuszkach wyjdzie rewelacyjne.Zatem:
żółtko ucieramy z
cukrem jak na "kogel-
mogel", dodajemy
mleko i
mąkę, i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja powinna przypominać konsystencję gęstej
śmietany.
Białko należy ubić na sztywno, a
orzechy pokroić w drobne kawałki.
Białka i
orzechy należy dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać. Masa powinna postać około 20 minut i odpocząć. Jej ilość powinna wystarczyć na obtoczenie 3 pokrojonych w plasterki
jabłek.
Jabłka należy obrać ze skórki oraz wydrążyć z nich środki tak, aby nie rozciąć
jabłek na połówki, a następnie pokroić w plastry. Tak przygotowane plasterki należy maczać w przygotowanym cieście i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dołożyć je do piekarnika, do piekącej się
kaczki. Pieczemy je tak długo, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wpity w
jabłko będzie wskazywał, że jest ono miękkie (upieczone).
3.
Szpinak.
Szpinak należy umyć i wrzucić na patelnię (na wcześniej rozgrzane
masło) i podsmażać aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek (w zależności od upodobań 2-3 ząbki) oraz
sól i
pieprz (
pieprzu dość wyraziście). Kiedy
szpinak będzie gotowy można okrasić go dwoma łyżkami kwaśnej
śmietany. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
4. Sos. W garnuszku należy rozpuścić około 4-5 łyżek
miodu, 1 łyżkę
octu lub
sosu balsamicznego (ja miałam sos i to o smaku
owoców leśnych) oraz dodać laskę
cynamonu. Sos będzie się karmelizował, tzn. zanim
kaczka w piekarniku dojdzie on już może znacząco zgęstnieć. Trzeba będzie go powtórnie rozgrzać.
Upieczoną
kaczkę nalezy pokroić na plasterki i wyłożyć na talerze. Podobnie
jabłka i
szpinak.
Kaczkę i
jabłka polewamy sosem i danie gotowe.Voila!