Wykonanie
Naleśniki z
dynią - dla mnie bardziej nadają się na deser, niż na danie główne, są delikatne w smaku i były świetną odmianą dla mnie, która buzię ma wypaloną
chilli :)ciasto:- 150 g
mąki- 2
jajka- 250 ml
mleka-
sól-
masłofarsz:-
dynia, obrana ze skórki i pokrojona w kostkę (ok 4 szkl.)- 200 g
białego sera półtłustego-
cynamon-
miód+
śmietana i
cukierDo miski wsypujemy
mąkę,
żółtka jajek, dodajemy
sól i część
mleka, po czym składniki mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę
mleka i mieszamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i w miarę lejące.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Dokładnie mieszamy.
Dynię gotujemy na parze ok. 25 minut. Odcedzamy i rozgniatamy ją z
serem na gładkie puree. Dodajemy
cynamon i
miód do smaku.Naleśniki smażymy na
maśle z obu stron i na ciepłe nakładamy farsz.Na wierzch nakładamy odrobinę
śmietany i posypujemy
cukrem.Smacznego!!