Wykonanie
Bardzo smaczna
rybka, inna niż wszystkie... i nie
śledzik :)Przepis, naprawdę godny polecenia, ze zbiorów mojej teściowej.

Przepis na zalewę:2 szklanki
wody6 łyżek
octu3 łyżeczki
keczupu1
koncentrat pomidorowy (średni)3 łyżki
cukru0,5 szklanki
olejuziele angielskie,
liść laurowy1
czerwona papryka, 1
żółta papryka2 średnie
cebule4 średniej wielkości
ogórki kiszonesól do smakuZagotować
wodę,
ocet,
keczup, koncentrat,
cukier,
olej,
ziele angielskie i
liść laurowy. Po chwili dodać
cebulę pokrojoną w półkrążki i gotować 3 minuty. W dalszej kolejności dodać pokrojone w słupki (2-3 cm)
papryki i wszystko gotować do miękkości. Na samym końcu dodać pokrojone w półplasterki
ogórki kiszone i max 2-3 minuty gotować wszystko razem. Ostudzić.
Ryba:1 kg
ryby (
dorsz,
morszczuk,
mintaj, wybór dowolny) pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, osuszyć, oprószyć
pieprzem i
solą, skropić
sokiem z cytryny, odczekać 30 minut.
Rybę obtoczyć w
mące i usmażyć na
oleju.Zarówno
ryba jak i zalewa muszą być zimne. Kiedy ostygną możemy przekładać je do pojemnika, w którym będą "się przegryzać". Układamy warstwowo:
ryba-zalewa-
ryba-zalewa, itd.Zapraszam do wypróbowania, zwłaszcza w okresie zbliżających się Świąt :)