ßßß Cookit - przepis na Korzenne muffiny z jabłkiem

Korzenne muffiny z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Na sobotę chciałam upiec coś małego, coś na raz :)
Oczywiście długo nie musiałam szukać, ponieważ w mojej opinii to właśnie muffiny są w takich okolicznościach idealne...
Mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju "piernikowce", a że pogoda nas nie rozpieszcza i na południu Polski mamy już za sobą pierwszy śnieg, to w taki klimat wpisały się świetnie muffiny korzenne .
Przepis oryginalny znajduje się tutaj: [Margarytka]
Natomiast ja zrobiłam je nieco inaczej :)
Przepis:
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
2 jajka
75 g margaryny (moja ulubiona Palma "z Murzynkiem")
szczypta soli
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao naturalnego (np. Decomoreno)
1 duża łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
ewentualnie żurawina suszona (około 1 łyżki)
Przygotowanie:
1. Margarynę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
2. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę (ja leciutko upijam białka i zaraz wsypuje cały cukier, nigdy nie miałam z tym problemów, chociaż inne przepisy mówią, że cukier powinno się wsypywać gdy białka są ubite na sztywno, mi właśnie tak się cukier nigdy nie rozciera:/)
Gdy są już ubite dodać żółtka i jeszcze trochę poubijać.
3. Sodę oczyszczoną wsypać do jogurtu naturalnego, wymieszać, poczekać aż zacznie rosnąć. Miód i wyrośniętą sodę wlać do białek i kilka razy obrócić ubijaczkami, aż do połączenia.
4. W osobnym pojemniku połączyć z sobą (wymieszać) mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę do piernika.
5. Do białek wsypywać mąkę po jednej łyżce, można miksować do połączenia składników (ale może to przynieść dużo szkód - mikser może wyrzucić mąkę poza miskę, proponuje mieszać łopatką). Po połączeniu jajek z mąką - wlać strużką rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, i tutaj można już miksować na wolnych obrotach do połączenia się ze sobą składników.
6. Na końcu wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy, rodzynki i ewentualną żurawinę i wymieszać wszystko razem.
Foremki do muffinek wypełnić do 2/3 wysokości, piec w 170 stopniach około 20-25 minut (środkowa półka w piekarniku, grzałka góra-dół, bez termoobiegu)
Upieczone muffinki można udekorować dowolnie, np. lukrem. Mój bardzo prosty: cukier puder zalać wrzącą wodą (w niewielkiej ilości) do uzyskania gęstej konsystencji i gotowe!!
Smacznego!!
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2011/10/korzenne-muffiny-z-jabkiem.html