ßßß
Przepis oryginalny znajduje się tutaj: [Margarytka]Natomiast ja zrobiłam je nieco inaczej :)Przepis:1 szklanka mąki½ szklanki cukru2 jajka75 g margaryny (moja ulubiona Palma "z Murzynkiem")szczypta soli½ łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżka przyprawy do piernika1 łyżeczka kakao naturalnego (np. Decomoreno)1 duża łyżka miodu2 łyżki jogurtu naturalnego1 jabłko pokrojone w kostkę2 łyżki posiekanych orzechów włoskich2 łyżki rodzynkówewentualnie żurawina suszona (około 1 łyżki)Przygotowanie:1. Margarynę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.2. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę (ja leciutko upijam białka i zaraz wsypuje cały cukier, nigdy nie miałam z tym problemów, chociaż inne przepisy mówią, że cukier powinno się wsypywać gdy białka są ubite na sztywno, mi właśnie tak się cukier nigdy nie rozciera:/)Gdy są już ubite dodać żółtka i jeszcze trochę poubijać.3. Sodę oczyszczoną wsypać do jogurtu naturalnego, wymieszać, poczekać aż zacznie rosnąć. Miód i wyrośniętą sodę wlać do białek i kilka razy obrócić ubijaczkami, aż do połączenia.4. W osobnym pojemniku połączyć z sobą (wymieszać) mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę do piernika.5. Do białek wsypywać mąkę po jednej łyżce, można miksować do połączenia składników (ale może to przynieść dużo szkód - mikser może wyrzucić mąkę poza miskę, proponuje mieszać łopatką). Po połączeniu jajek z mąką - wlać strużką rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, i tutaj można już miksować na wolnych obrotach do połączenia się ze sobą składników.6. Na końcu wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy, rodzynki i ewentualną żurawinę i wymieszać wszystko razem.Foremki do muffinek wypełnić do 2/3 wysokości, piec w 170 stopniach około 20-25 minut (środkowa półka w piekarniku, grzałka góra-dół, bez termoobiegu)Upieczone muffinki można udekorować dowolnie, np. lukrem. Mój bardzo prosty: cukier puder zalać wrzącą wodą (w niewielkiej ilości) do uzyskania gęstej konsystencji i gotowe!!Smacznego!!