Wykonanie
Witajcie po dłuższej, wakacyjnej przerwie z mojej strony. Karina rozpieszczała Was słodkościami, zatem czas na coś konkretnego. Nie będzie to nic oryginalnego (studenci lubią prostotę). Przed
Wami pizza
rodem z przepisu Kingi Paruzel, a dokładnie stąd: przepis video . Jedyną zmianą, jaką wprowadziłam, to brak
mleka w mojej wersji.
Powiem szczerze, że zrobienie ciasta na pizzę podobnego do tego z wszystkim znanej
sieci pizzerii było moim, wciąż niespełnionym marzeniem. Zawsze wychodziła mi deska, która można było raczej zabić niż kogokolwiek poczęstować. Minusem przepisów na pizze jest to, że trzeba być cierpliwym. Do tego stopnia, aby poczekać około godziny do wyrośnięcia ciasta. Dodatki są indywidualną sprawą każdego łasucha. W moim przypadku były to :
papryka,
feta, świeże
oregano, potarta
mozzarella,
papryka chilli.
Składniki:-1 szklanka ciepłej
wody-1 łyżka
soli-4 szklanki
mąki-1 łyżka
cukru-25 g świeżych
drożdży lub 1 opakowanie suchych-2 łyżki
oleju roślinnegoCzas: zrobienie ciasta około 15 min, czas oczekiwania na wyrośnięcie ok. 1 godz.Koszt: ciasto jest naprawdę tanie do zrobienia. Ciężko mi policzyć koszt szklanki
wody lub szczypty
soli, także wybaczcie brak kosztorysu tym razem. Podana ilość składników
daje nam 3 średniej wielkości pizze (ok. 25 cm średnicy).Przygotowanie:1. Na początek najlepiej podgrzać
mąkę,
wodę,
drożdże do temperatury pokojowej. Ja to robię w piekarniku ustawionym do 35 stopni.2. Kiedy składniki są ciepłe, przesiewamy
mąkę.3. W osobnej, mniejszej misce mieszamy:
wodę, łyżkę
soli, łyżkę
cukru,
drożdże i dwie łyżki
oleju. Odstawiamy na parę minut.
4. Wlewamy roztwór do
mąki i mieszamy powoli łyżką, aż
mąka wsiąknie cały płyn. Następnie wyrabiamy ciasto rękami ok. 5 minut. aż uzyskamy ładną kulkę.
5. Następnie rozwałkowujemy ciasto, aby uzyskać grubość ok. 4 mm. Pamiętajmy, ze ciasto urośnie. Do pieczenia użyłam
spodów od tortownic.
6. W takiej formie zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. godzinę. U mnie był to piekarnik nagrzany do 40 stopni. Tak oto wyrosła:
7. Na taką wyrośnięta pizzę nakładamy sos i ulubione składniki. Sos zrobiłam sama z 4 małych
pomidorów i świeżego
oregano. Usmażyłam
pomidory na patelni i zredukowałam, tak aż miały odpowiednią konsystencję. Następnie przetarłam przez sitko.
8. Pizzę wraz z składnikami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min (aż
ser i ciasto się ładnie zarumienią).
SMACZNEGO !!!