ßßß
Składniki:-1 szklanka ciepłej wody-1 łyżka soli-4 szklanki mąki-1 łyżka cukru-25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych-2 łyżki oleju roślinnegoCzas: zrobienie ciasta około 15 min, czas oczekiwania na wyrośnięcie ok. 1 godz.Koszt: ciasto jest naprawdę tanie do zrobienia. Ciężko mi policzyć koszt szklanki wody lub szczypty soli, także wybaczcie brak kosztorysu tym razem. Podana ilość składników daje nam 3 średniej wielkości pizze (ok. 25 cm średnicy).Przygotowanie:1. Na początek najlepiej podgrzać mąkę, wodę, drożdże do temperatury pokojowej. Ja to robię w piekarniku ustawionym do 35 stopni.2. Kiedy składniki są ciepłe, przesiewamy mąkę.3. W osobnej, mniejszej misce mieszamy: wodę, łyżkę soli, łyżkę cukru, drożdże i dwie łyżki oleju. Odstawiamy na parę minut.
4. Wlewamy roztwór do mąki i mieszamy powoli łyżką, aż mąka wsiąknie cały płyn. Następnie wyrabiamy ciasto rękami ok. 5 minut. aż uzyskamy ładną kulkę.
5. Następnie rozwałkowujemy ciasto, aby uzyskać grubość ok. 4 mm. Pamiętajmy, ze ciasto urośnie. Do pieczenia użyłam spodów od tortownic.
6. W takiej formie zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. godzinę. U mnie był to piekarnik nagrzany do 40 stopni. Tak oto wyrosła:
7. Na taką wyrośnięta pizzę nakładamy sos i ulubione składniki. Sos zrobiłam sama z 4 małych pomidorów i świeżego oregano. Usmażyłam pomidory na patelni i zredukowałam, tak aż miały odpowiednią konsystencję. Następnie przetarłam przez sitko.


8. Pizzę wraz z składnikami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min (aż ser i ciasto się ładnie zarumienią).


SMACZNEGO !!!