Wykonanie
Przepis, którym chcemy się dzisiaj z
Wami podzielić jest inspirowany grecką musaką, jednak zamiast
mięsa zawiera
soczewicę. Musaka to jedno z najpopularniejszych greckich dań, choć tak naprawdę to danie wywodzi się z kuchni tureckiej, która miała duży wpływ na powstanie kuchni greckiej. Oryginalnie musakę przyrządza się na bazie
mielonego mięsa, najczęściej
jagnięciny i smażonego
bakłażana. Często zawiera ona również
wino i beszamel, z którego zrezygnowałyśmy, by nasza zapiekanka była mniej kaloryczna. My smak tej prawdziwej musaki pamiętamy z naszych wypraw do Grecji, choć już tyle czasu minęło od naszej ostatniej wizyty w tym pięknym
kraju.

Składniki:- szklanka
soczewicy- 1
bakłażan-
ser feta-
żółty ser (powinien być owczy, my użyłyśmy goudy, bo akurat była pod ręką) Ważne by danie było wegetariańskie,
ser nie może być na podpuszczce pochodzenia zwierzęcego- 3
łodygi selera naciowego- 2
puszki pomidorów w kostce- 1
cebula- 1 ząbek
czosnkuSposób przygotowania:1.
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając, że ma ona tendencje do kipienia.2.
Bakłażana kroimy na plasterki, przyprawiamy szczyptą
soli,
pieprzu i
papryki słodkiej, następnie smażymy bez
oliwy.3. Następnie w kostkę:
selera,
cebule i
czosnek. Smażymy je na
oleju z pestek
winogron, gdy się zeszklą dodajemy
pomidory i
soczewicę, Smażymy tak długo, aż
wodo z
pomidorów nie odparuje. Sos przyprawiamy pół łyżeczki:
soli,
curry,
papryki słodkiej,
pieprzu ziołowego oraz odrobiną
chilli w proszku.4. Na koniec przygotowujemy zapiekankę: na dnie układamy
bakłażana, na nim sos z
soczewicą,
potem sery, i tak powtarzamy aż skończą się składniki.5.
Potem pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni, by stworzyć chrupiąca
serową skorupkę.Smacznego!A o to mini musaka: