Chilli bez mięsa ... bardzo warzywne ..... to moje smaczki, oczywiście po takiej dawce grochu odchorowałam swoje, ale warto było :)Składniki:1 szklanka soczewicy1 szklanka grochu zielonego połówki (split peas)2 łodygi selera naciowego1 puszka pomidorów w puszce (ok. 3 szklanek)1 cebula3 marchewki4 ząbki czosnkukilka papryczek jalapeno (1-2 łyżki)1/2 łyżki cukrusól5 szklanek wodyWykonanie:Soczewicę i groch wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy pomidory w kosteczkę i gotowe wrucamy do garnka z grochem. Seler naciowy, cebulę, papryczki ostre kroimy również w kostkę i odkładamy, a marchewki w plastry lub pólplastry. Całość gotujemy ok. 1h, a jakieś 20 minut przed końcem dodajemy warzywa. Czosnek wyciskamy prosto do garnka. Po 1 h wszystko powinno być miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.