ßßß
 
            
         Dużo warzyw, mało płynu i pachnący boczek ..... rozgrzeje niejedną zmarzniętą istotę. Tym razem oparłam się pokusie zmiksowania zupy :)Składniki:8 plastrów boczku pokrojonego w kostkę (ok.2 szklanki)1 cebula2 marchewki3 łodygi selera naciowego2 ząbki czosnku1 1/2 szklanki grochu zielonego połówki (split peas)2 łyżeczki suszonego rozmarynu2 łyżeczki soli1/2-1 łyżeczka pieprzu6 szklanek wodyWykonanie:Pokrojony boczek wrzucić do garnka i podsmażać ok.8 minut. Nie odlewałam tluszczu spod boczku, posłużył mi jako baza pod zupę zamiast bulionu. Do boczku dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, cebulę, seler, czosnek) i dusimy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy wodę i rozmaryn (rozmaryn roztarłam wcześniej w moździerzu na drobniejsze kawałki). Gotujemy ok.40 minut aż groch będzie miękki i pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Dużo warzyw, mało płynu i pachnący boczek ..... rozgrzeje niejedną zmarzniętą istotę. Tym razem oparłam się pokusie zmiksowania zupy :)Składniki:8 plastrów boczku pokrojonego w kostkę (ok.2 szklanki)1 cebula2 marchewki3 łodygi selera naciowego2 ząbki czosnku1 1/2 szklanki grochu zielonego połówki (split peas)2 łyżeczki suszonego rozmarynu2 łyżeczki soli1/2-1 łyżeczka pieprzu6 szklanek wodyWykonanie:Pokrojony boczek wrzucić do garnka i podsmażać ok.8 minut. Nie odlewałam tluszczu spod boczku, posłużył mi jako baza pod zupę zamiast bulionu. Do boczku dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, cebulę, seler, czosnek) i dusimy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy wodę i rozmaryn (rozmaryn roztarłam wcześniej w moździerzu na drobniejsze kawałki). Gotujemy ok.40 minut aż groch będzie miękki i pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.