Wykonanie
Dużo warzyw, mało płynu i pachnący
boczek ..... rozgrzeje niejedną zmarzniętą istotę. Tym razem oparłam się pokusie zmiksowania zupy :)Składniki:8 plastrów
boczku pokrojonego w kostkę (ok.2 szklanki)1
cebula2
marchewki3
łodygi selera naciowego2 ząbki
czosnku1 1/2 szklanki
grochu zielonego połówki (split peas)2 łyżeczki suszonego
rozmarynu2 łyżeczki
soli1/2-1 łyżeczka
pieprzu6 szklanek
wodyWykonanie:Pokrojony
boczek wrzucić do garnka i podsmażać ok.8 minut. Nie odlewałam tluszczu
spod boczku, posłużył mi jako baza pod zupę zamiast
bulionu. Do
boczku dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (
marchew,
cebulę,
seler,
czosnek) i dusimy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy
wodę i
rozmaryn (
rozmaryn roztarłam wcześniej w moździerzu na drobniejsze kawałki). Gotujemy ok.40 minut aż
groch będzie miękki i pod koniec doprawiamy
solą i
pieprzem.