Wykonanie
Dla nas nie ma piękniejszego święta niż Boże Narodzenie. Ma ono wyjątkowy klimat. Gdy święta są blisko wszędzie czuć zapach przypraw korzennych, świerków i świątecznych wypieków. W około widzimy bożonarodzeniowe dekoracje i chyba najwięksi świąteczni sceptycy poddają się
magi Bożego Narodzenia: biegają za prezentami i krzątają się w kuchni. Do świąt już bardzo blisko więc jeśli poszukujecie inspiracji na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt mamy dla Was idealny pomysł -faszerowanego
kurczaka. Zawiera on w sobie wszystko to co kojarzy nam się ze świętami: korzenne aromaty,
żurawinę i wygląda bardzo wykwintnie. Podawany z błyszczącym rubinowym sosem zasmakuje nawet największym niejadkom:)

Dzień pierwszy:Marynata

Składniki:- pół szklanki
oliwy z oliwek- 1/3 butelki
sosu sojowego- 1 łyżeczka mielonego
imbiru- 2 łyżeczki
papryki słodkiej- 2 łyżeczki
pieprzu- 1 łyżeczka zmielonych
goździków- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejSposób przygotowania:1. Myjemy
kurczaka, odcinamy gardziołek2.Wszystkie składniki mieszamy.3. Następnie polewamy marynatą
kurczaka, wlewamy ją też do środka i pod skórę.4. Miskę z
kurczakiem przykrywamy folią i zostawiamy w lodówce na noc.Dzień drugi:Farsz

Składniki:- 6 plasterków
boczku- 150 g
żurawiny- 50 g
pistacji- 1 duża
cebula- pół łyżeczki mielonych
goździków- 2 szczypty
imbiru- szczypta
gałki muszkatołowej- 2 szczypty
soli- 2 szczypty
pieprzuSposób przygotowania:1. Posiekaną
cebulę i pokrojony w małą kostkę
czosnek podsmażamy na patelni.2. Jak
boczek zrobi się rumiany dokładamy
żurawinę i czekamy aż się trochę rozsmaży tzn. będzie się rozpadać, a farsz zacznie się łączyć w jedną całość.3. Na koniec dodajemy posiekane
pistacje i
przyprawy. Uwaga liczba
soli zależy od słoności
pistacji i
boczku, tu musicie zdać się na wasze wyczucie.Faszerowanie i pieczenie
kurczaka
Składniki:-Pół szklanki
białego wina- 1/3 szklanki
wody- zamarynowany
kurczak- farszSposób przygotowania:1.
Kurczaka faszerujemy, ugniatając farsz łyżeczką, by jak najwięcej go zmieścić. (Jeżeli zostanie trochę farszu, układamy go na blasze pod
kurczakiem.)2.
Kurczaka wsadzamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.3. Następnie wlewamy marynatę, którą jeszcze raz dokładnie smarujmy
mięso. Na koniec dolewamy
wino i
wodę.4.
Kurczaka pieczemy przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Po 45 minutach polewamy go marynatą z dna blachy.5. Po upieczeniu
kurczaka kroimy na
stole, każdemu rozdzielamy farsz i polewamy całą porcję rubinowym sosem.Rubinowy sos

Składniki:- 2 łyżki wazowe
mięsnego bulionu lub rosołu- pół słoiczka nie słodkiej
żurawiny do
mięs- szczypta mielonych
goździków- szczypta
imbiru- szczypta
pieprzuSposób przygotowania:1.
Żurawinę przekładamy do małego garnuszka i wlewamy do niej
bulion.2. Następnie gotujemy miksturę aż będzie bulgotać. Doprawiamy i przelewamy do sosjerki.

Smacznego!Pod tym
linkiem znajdziecie równie ciekawy pomysł na faszerowanego
kurczaka. Oba farsze można użyć również do
indyka.Zapraszamy Was do polubienia naszego fanpage. W ten sposób będziecie na bieżąco z naszymi świątecznymi pomysłami. Link znajdziecie tutaj.