Wykonanie
Danie łatwe do przygotowania i baaardzo smaczne, uwierzcie mi :). Zdjęcia nie prezentują w pełni potencjału tego posiłku. Zdążyłam uwiecznić tylko jedno udko, ponieważ reszta zniknęła niepostrzeżenie w czasie mojej wizyty w sklepie na osiedlu. Pozostałe części
kurczaka zostały bowiem uprowadzone przed nieznanego sprawcę.
Mogę tylko podejrzewać, że był to mężczyzna, ok. 190 cm, dzielący ze mną mieszkanie ;).

*porcja dla 2 głodnych osób:-2 ćwiartki z
kurczaka-4
pomidory-125 ml
białego wina (u mnie półsłodkie)-1 szklanka
bulionu mięsnego-1
cebula-
oliwa z oliwek (do smażenia)-
sól,
pieprzĆwiartki z
kurczaka umyj, osusz i pokrój na 4 części. Natrzyj
solą i
pieprzem i odstaw.
Oliwę rozgrzej w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem i dodaj pokrojoną w drobna kostkę
cebulę. Kiedy
cebula się zeszkli, dodaj
kurczaka i smaż z każdej strony aż się zarumieni. Wlej
białe wino i duś na małym ogniu przez 5 minut.
Pomidory polej wrzątkiem, obierz i usuń miąższ. Pokrój w kostkę i dodaj do
kurczaka. Smaż chwilę, następnie zalej całość
bulionem. Przypraw
pieprzem i
solą. Duś pod przykryciem ok. 30 minut.Smacznego! ;)

