Wykonanie
Kurczak faszerowany od zawsze kojarzy nam się z wystawnym, eleganckim obiadem i Wielką Brytanią. Często gości on na domowym
stole w święta, urodziny, imieniny lub gdy chcemy coś uczcić. Nie jest to raczej danie, które będziemy przygotowywać każdej niedzieli, gdyż jest zbyt pracochłonne, ale wierzcie nam jak go zaserwujecie wszyscy goście poczują się docenieni i pochwalą Wasze umiejętności kulinarne. Ten przepis pochodzi od Gordona Ramsaya. W naszej wersji podajemy go z pieczonymi
ziemniakami w mundurkach.

Składniki:-
papryka słodka-
cytryna- szklanka
winaFarsz:- kawałek
kiełbasy chorizo- 1 duża
cebula- 200 g
fasoli- 200 g
suszonych pomidorów- 2 ząbki
czosnku- kilka gałązek
tymianku-
sól-
pieprzSposób przygotowania
kurczaka:1. Dzień przed przygotowaniem namaczamy
fasolę w wodzie.2. Następnego dnia nastawiamy ją na wolnym ogniu w niewielkiej ilości
wody. Powinna się gotować około 2-3 godzin. Jeśli chcecie sobie zaoszczędzić pracy użyjcie
fasolki z puszki.3. Następnie myjemy dokładnie
ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nierozgotowane.
Potem przekładamy je do blachy i posypujemy
papryką słodką,
solą i
pieprzem.

4.
Kurczaka myjemy, odcinamy gardziołek, wyciągamy wnętrzności (zazwyczaj w sklepach sprzedają już bez wnętrzności, ale warto się upewnić).

5. Następnie
kurczaka solimy i
pieprzymy ze wszystkich stron, nacieramy też lekko
tymiankiem i
papryką słodką. Masujemy delikatnie
kurczaka. Polewamy
olejem.6.
Potem faszerujemy
kurczaka,

7. Dziurę zatykamy połówką
cytryny i polewamy
oliwą z
pomidorów.8. Do blachy wlewamy
wino i pół szklanki
wody.8. Pieczemy tak jak
ziemniaki około 1,5 h w temperaturze 180 stopni.9. Na stół najlepiej podać w całości z
ziemniakami. Gościom kroimy kawałki wedle życzenia i nakładamy farsz oraz polewamy sosem.10 Sos tworzymy z
soków, które uwolniły się podczas pieczenia i
soku z cytryny. Lekko go tylko redukujemy na patelni.Sposób przygotowania farszu:1. Kroimy w kostkę: chorizo i
cebulę.2. Następnie podsmażamy na
oleju: chorizo i
cebulę.3. Dodajemy do tego
fasolę, posiekany
czosnek i
pomidory. Przyprawiamy szczyptą
soli i
pieprzu.4. Podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.

Smacznego!Pamiętajcie o polubieniu naszego fanpage na Facebooku! Oto link