Wykonanie
Kurczak faszerowany według Gordona to prawdziwe mistrzostwo.
Kurczak jest soczysty, delikatny i wypełniony różnymi
smakami, od pikantnego farszu po lekko kwaskowaty sos. Może was przerażać ilość składników, ale wbrew temu
kurczak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Gorąco polecam!Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)Składniki:-
kurczak-
kiełbasa chorizo-
cebula- ząbek
czosnku- puszka konserwowej
białej fasoli- 150 g
suszonych pomidorów-
oliwa z oliwek- 2 łyżeczki
słodkiej papryki- kilka gałązek
oregano- 2 szklanki
białego wina- szklanka
wody-
cytryna-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Stawiamy na ogniu patelnie, wlewamy trochę
oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę
kiełbasę chorizo i smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę,
suszone pomidory i
czosnek, mieszamy i smażymy przez około minutę, Następnie dodajemy
białą fasolę, świeże
oregano i znowu mieszamy. Smażymy jeszcze przez około 3 minuty, ciągle mieszając, po czym przekładamy farsz do miski.
Kurczaka dokładnie myjemy. Przygotowany farsz wkładamy do środka
kurczaka. Uciskamy łyżką, tak żeby wszystko się zmieściło. Na koniec wkładamy całą
cytrynę.
Kurczaka polewamy z zewnątrz
oliwą, prószymy
solą i
pieprzem oraz
słodką papryką. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlewamy
wino i
wodę, wkładamy
kurczaka oraz kilka gałązek
oregano. Całość zakrywamy folią aluminiową.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy
kurczaka i pieczemy go przez 1,5 h.Po tym czasie wykładamy
kurczaka z pieca, wyciągamy farsz na talerz a
kurczaka dzielimy na mniejsze części. Z
cytryny wyciskamy sok do brytfanki i mieszamy z pozostałym sosem po pieczeniu. Sosem polewamy
kurczaka oraz farsz.
