ßßß Cookit - przepis na Crêpes brettones, czyli naleśniki prosto z Bretanii w roli głównej

Crêpes brettones, czyli naleśniki prosto z Bretanii w roli głównej

nazwa

Wykonanie

Francuzi to prawdziwi mistrzowie robienia naleśników. We Francji nie można po prostu zamówić naleśnika, trzeba sprecyzować, czy chodzi nam o słodkiego crêpe z mąki pszennej, czy też galette z mąki gryczanej, jak i crepês brettones tradycyjny dla regionu Bretanii.
Ja po kilku miesiącach spędzonych w tym, pięknym regionie Francji też zaczęłam celebrować to pyszne i proste danie. Każdy Francuz ma swoją ulubioną crêperie, czyli naleśnikarnie. Dla mnie podczas pobytu we Francji wizyta w mojej ulubionej naleśnikarni, to był taki mały co niedzielny rytuał. Moja ulubiona naleśnikarnia znajdowała się przy pięknej średniowiecznej uliczce. Tam też sielsko spacerował pies właścicieli, a na zewnątrz ustawiały się wielkie kolejki.
Ja dzisiaj Wam przedstawiam przepis na słodkie naleśniki z mąki pszennej pochodzące właśnie z Bretanii, które możemy jeść np,. ze słonym masłem i karmelem, nutellą i bananami, czekoladą, różnego rodzaju konfiturami, miodem, czy też tak jak dzisiaj przedstawiamy, owocami.Crêpes brettones najlepiej konsumować popijając pyszny cydr, to taka mała tradycja tamtejszych lokali.
Składniki potrzebne do ciasta: (porcja na ok. 10 naleśników)
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 60 ml mleka
- 100 gram cukru
- 1/2 szklanki piwa
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wbijamy 3 jajka, dodajemy mąkę i cukier. Wszystko to ubijamy lekko trzebaczką do jajek.
2. Nastepnie dodajemy stopniowo mleko i piwo, cukier waniliowy, aby ciasto nabrało odpowiednią konsystencję, czyli płynną, ale jednoczośnie nie za bardzo.
3. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.
4. Na patelniach dobrych jakościowo, z nieprzywierającą powłoką np. titanium pro możemy smażyć bez żadnego tłuszczu i nam nie będą przywierać:) Więc mimo wszystko jest to wersja zdrowsza od klasycznej.
Składniki owocowego farszu:
- 1/2 ananasa
- 2 brzoskwinie
- 200 g truskawek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy, obieramy i kroimy.
2. Następnie zalewamy je winem i posypujemy cukrem. Tak zostawiamy na około 30 minut.
3. Tuż przed podaniem podsmażamy na patelni. (Odważni mogą zrobić płonący deser i podpalić owoce na patelni. )
4. Naleśniki napełniamy owocami, składamy w trójkąty i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej francuskich inspiracji zapraszamy na naszego fanpage .
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/06/crepes-brettones-czyli-nalesniki-prosto.html