Wykonanie
Francuzi to prawdziwi mistrzowie robienia naleśników. We Francji nie można po prostu zamówić naleśnika, trzeba sprecyzować, czy chodzi nam o słodkiego crêpe z
mąki pszennej, czy też galette z
mąki gryczanej, jak i crepês brettones tradycyjny dla regionu Bretanii.Ja po kilku miesiącach spędzonych w tym, pięknym regionie Francji też zaczęłam celebrować to pyszne i proste danie. Każdy Francuz ma swoją ulubioną crêperie, czyli naleśnikarnie. Dla mnie podczas pobytu we Francji wizyta w mojej ulubionej naleśnikarni, to był taki mały co niedzielny rytuał. Moja ulubiona naleśnikarnia znajdowała się przy pięknej średniowiecznej uliczce. Tam też sielsko spacerował
pies właścicieli, a na zewnątrz ustawiały się wielkie kolejki.Ja dzisiaj Wam przedstawiam przepis na słodkie naleśniki z
mąki pszennej pochodzące właśnie z Bretanii, które możemy jeść np,. ze słonym
masłem i karmelem, nutellą i
bananami,
czekoladą, różnego rodzaju
konfiturami,
miodem, czy też tak jak dzisiaj przedstawiamy,
owocami.Crêpes brettones najlepiej konsumować popijając pyszny cydr, to taka mała tradycja tamtejszych lokali.

Składniki potrzebne do ciasta: (porcja na ok. 10 naleśników)- 3
jajka- 250 g
mąki- 60 ml
mleka- 100 gram
cukru- 1/2 szklanki
piwa- 3 łyżeczki
cukru waniliowego
Sposób przygotowania:1. Do dużej miski wbijamy 3
jajka, dodajemy
mąkę i
cukier. Wszystko to ubijamy lekko trzebaczką do
jajek.2. Nastepnie dodajemy stopniowo
mleko i
piwo,
cukier waniliowy, aby ciasto nabrało odpowiednią konsystencję, czyli płynną, ale jednoczośnie nie za bardzo.3. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.4. Na patelniach dobrych jakościowo, z nieprzywierającą powłoką np. titanium pro możemy smażyć bez żadnego tłuszczu i nam nie będą przywierać:) Więc mimo wszystko jest to wersja zdrowsza od klasycznej.Składniki
owocowego farszu:- 1/2
ananasa- 2
brzoskwinie- 200 g
truskawek- pół szklanki białego
wytrawnego wina- 3 łyżeczki
cukru
Sposób przygotowania:1.
Owoce myjemy, obieramy i kroimy.2. Następnie zalewamy je
winem i posypujemy
cukrem. Tak zostawiamy na około 30 minut.3. Tuż przed podaniem podsmażamy na patelni. (Odważni mogą zrobić płonący deser i podpalić
owoce na patelni. )4. Naleśniki napełniamy
owocami, składamy w trójkąty i posypujemy
cukrem pudrem.

Smacznego!Po więcej francuskich inspiracji zapraszamy na naszego fanpage .