Wykonanie
Przepis na 12 cupcakówDzisiaj część druga przepisów na cupcakes. Tym razem na
czekoladowo –
wiśniowe. Oczywiście możecie też pomieszać przepisy i podać
czekoladowe cupcakes z kremem
waniliowym. Własna inwencja jest zawsze mile widziana:)
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_05_slash_czekoladowo-wisniowe-cupcakes/l/-765812161.JPG)
Składniki ciasta:Pierwsza miska:- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- pół szklanki
cukru- pół tabliczki gorzkiej pokruszonej
czekolady- pół szklanki
kakaoDruga miska:- szklanka
mleka- 1
jajko- ¼ szklanki
oleju- odrobinę
rumu lub
olejku rumowegoNadzienie:-
dżem wiśniowy, najlepszy będzie taki z całymi wisienkamiSposób przygotowania ciasta:1. Najpierw w obu miskach mieszamy podane składniki.2. Następnie mieszamy ze sobą zwartości obu misek.
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_05_slash_czekoladowo-wisniowe-cupcakes/l/2098192534.jpg)
3. Przygotowujemy foremki na muffinki i wykładamy je papilotkami.4.
Potem uzupełniamy każdą foremkę do połowy
ciastem. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę
dżemu i dopełnimy foremkę resztą ciasta.
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_05_slash_czekoladowo-wisniowe-cupcakes/l/2017551540.jpg)
5. Tak przygotowane
ciastka pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Składniki
kremu czekoladowego:- szklanka
śmietanki 36% słodkiej- 1 125 gr
serek Philadelphia- pół szklanki
cukru- pół szklanki
kakaoSposób przygotowania kremu:
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_05_slash_czekoladowo-wisniowe-cupcakes/l/902755928.jpg)
1. Mikserem ubijamy
śmietankę na sztywną pianę powoli dodając ¼ szklanki
cukru.2. Resztę
cukru mieszamy z Philadelphią i
kakao, w osobnej misce.3. Następnie mieszamy ubitą
śmietanę z masą z
serka.4. Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy krem na ostygnięte
ciastka.5. Na koniec ozdabiamy
ciastko wzorkami kandyzowanymi wisienkami.Smacznego!