Wykonanie
Zupa z
pomidorów ma wiele wersji i jest znana i lubiana w wielu krajach świata. W każdym przyrządza się ją inaczej, ale bazą zawsze są
pomidory i
bulion. My chcemy Wam dzisiaj zaproponować bardziej śródziemnomorską wersję, czyli krem z
pomidorów. Nasz jest robiony na
bulionie warzywnym, ale jeśli lubicie zupy na
mięsie, można do
bulionu dodać
wywar z kurczaka czy
wołowiny.
Składniki
bulionu:- 1/3
selera- 1 duża
marchewka- 10 cm
pora- pół
pietruszki- 1
czosnek- 1
cebula- 1,2 – 1,5 litra
wody- 2 łyżki
wegety- szczypta
soli- szczypta
pieprzuSposób przygotowania:1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy
wodą.2. Wszystko gotujemy około godziny, aż warzywa nie będą miękkie. Następnie przyprawiamy i gotujemy jeszcze 10 minut.3. Tak przygotowany
bulion miksujemy.
Składniki zupy- 500g
pomidorów w kartonie-
ser gouda do smaku-
chleb na grzanki- listki
Bazyli dla ozdobySposób przygotowania:4. Do przetartego
bulionu dodajemy
pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.5. Następnie nalewamy do miseczek i podajemy z grzankami i
startym serem oraz listkiem
bazylii.
Smacznego!P.s. Jeśli macie ochotę na inną zupę krem to zapraszamy do wypróbowania kremu
groszkowego!