Wykonanie
Uwielbiam robić
torty naleśnikowe, zrobiłam już ich z kilkadziesiąt. Jedne
czekoladowe, drugie
malinowe, a teraz zamiast typowych naleśników zrobiłam tort naleśnikowy z domowymi powidłami truskawkowymi,
białym serkiem, polany ulubioną
czekoladą białą Julci, podany w towarzystwie ogrodowych
porzeczek. Co do naleśników, zrobiłam z dodatkiem
otrębów owsianych!Zdrowy, mocno
truskawkowy, idealny na letnie dni :)Jedząc te ciasto poczujecie nadchodzące WAKACJE!!Składniki na naleśniki:- 6
jajek- 2,5 szklanki
mąki- 1 szklanka
otrębów owsianych- 2 szklanki
mleka- 1 szklanka
wody- 1/3 szklanki
oleju rzepakowego- 1/3 szklanki
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serkową:- 2
serki wiejskie- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- 4 kopiaste łyżki
cukru pudruDodatkowo : powidła
truskawkowe,
biała czekolada do polania,
porzeczki do ozdobySposób przygotowania:Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier. Miksujemy do rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
mleko,
olej,
otręby. Całość miksujemy na jednolitą masę.Patelnię mocno nagrzewamy. Smażymy naleśniki(ja smażę bez użycia tłuszczu, ale jeśli chcecie możecie za każdym razem troszkę smarować patelnię
olejem lub
masłem). Wychodzi ok. 15 naleśników(w zależności od grubości naleśników może wyjść więcej lub mniej). Gdy usmażymy, naleśniki odstawiamy do ostygnięcia.Do malaksera/blendera przekładamy
serki wiejskie. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy
cukier puder i
jogurt. Ponownie miksujemy.Gdy już zrobimy naleśniki i masę
serkową, zabieramy się za tworzenie
tortu :)Na dużym talerzu układamy pierwszy naleśnik. Smarujemy go powidłami, nakładamy kolejny naleśnik, smarujemy
serkiem, następnie naleśnik, powidła... i tak postępujemy do wyczerpania naleśników. Ostatni naleśnik smarujemy rozpuszczoną
białą czekoladą. Dekorujemy wg uznania
porzeczkami :))Smacznego i życzę Wam danych wakacji!!!