ßßß Cookit - przepis na Zdrowe bakaliowe babeczki z jabłkami

Zdrowe bakaliowe babeczki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Moja nieobecność na blogu nie jest spowodowana brakiem chęci dzielenia się z Wami nowymi przepisami, ale natłokiem zajęć, wydarzeń no i przeróżnych rodzinnych spotkań. Tegoroczne święta wielkanocne spędziłam w licznym gronie, pierwszy raz od kilku dobrych lat. W poniedziałek wielkanocny bawiliśmy się w jeszcze w większym gronie na mojej rodzinnej osiemnastce. W związku z tym, że impreza odbyła się w Zielonym Wzgórzu, kolorem dominującym w wystroju sali był właśnie zielony. Obowiązkiem każdego był też element zielony w stroju. Dzień wspominam fantastycznie. Wspaniali ludzie, film przygotowany przez moich rodziców, przepyszny tort i inne oryginalne prezenty.
No, a wracając do teraźniejszości, upiekłam zdrowe, bakaliowe babeczki. Jabłka, suszone morele, rodzynki, otręby owsiane, miód - to wszystko znajdziecie w tych małych muffinkach!! Zjedzone w towarzystwie kawy, wypitej z porcelanowej filiżanki, która jest także prezentem 18-nastkowym, od przyjaciółki. Zestaw porcelany był dla mnie wielkim zaskoczeniem, a co najbardziej mnie zdziwiło, zakochałam się w tego rodzaju naczyniach. Są wspaniałe!
- szklanka zmielonych otrębów owsianych
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 jabłka
- garść suszonych moreli
- garść rodzynek
- garść orzechów laskowych
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: migdałowe płatki do obsypania i miód do polania
Sposób przygotowania:
Morele i orzechy kroimy w mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Następnie w większej misce łączymy mąki, otręby, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej tak samo robimy,tylko, że z mokrymi składnikami(mleko, olej, jajka i miód). Następnie przelewamy zawartość miski z mokrymi składnikami do miski z suchymi i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy rodzynki, morele, orzechy i jabłka, nadal mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do foremki wyłożonej papilotkami, wlewamy ciasto do ok. 4/5 wysokości papilotek. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez ok. 25 minut.
Po wyciągnięciu polewamy płynnym miodem i pałaszujemy w towarzystwie kawy bądź herbaty :)
Parę zdjęć z rodzinnej imprezy
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/05/zdrowe-bakaliowe-babeczki-z-jabkami.html