ßßß Cookit - przepis na Wiosenne ciasto z kiwi i most

Wiosenne ciasto z kiwi i most

nazwa

Wykonanie

W czasie wakacji co tydzień robiłam biszkoptowe ciasto z masą jogurtowo-śmietanową z malinami. I chyba przez to, że w piątek przypomniał mi się trochę ten letni czas, zamarzyła mi się taka lekka, malinowa rozkosz. Niestety moja wycieczka do ogródka w poszukiwaniu tych ulubionych owoców zakończyła się fiaskiem, dlatego też postanowiłam, że wymyślę coś nowego. Kupiłam prawie kilogram kiwi i zrobiłam biszkoptowe ciasto. Tym razem z masą serowo-śmietanową.
Ciasto jest miękkie, lekkie i zielone, przez co kojarzy mi się z wiosną, goszczącą już u nas od kilku dni :)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę serowo-śmietanową:
- 400 g serka homogenizowanego
- 300 ml śmietany kremówki
- śnieżka(śmietana w proszku)
- ok. pół szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny +parę łyżek wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo: ok. 8 sztuk kiwi, rum do nasączenia biszkoptów
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce ubijamy żółtka z cukrem na gęstą, jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia. Następnie na zmianę dodajemy po łyżce mąki(raz pszennej, a raz ziemniaczanej) i po łyżce białka. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie i wysmarowanej masłem i obsypanej mąką po bokach formy. Biszkopt pieczemy przez ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku(góra-dół) w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W czasie pieczenia przygotowujemy masę serowo- śmietanową. Do miski przekładamy serek homogenizowany, dodajemy cukier puder i całość mieszamy. W drugiej misce ubijemy kremówkę ze śnieżką do momentu, aż uzyska gęstą konsystencję. Śmietanę przekładamy do serka i delikatnie mieszamy. Wkładamy masę do lodówki. Następnie w szklance rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w kilku łyżkach wrzącej wody(kiedy zalejemy, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki). Odstawiamy rozpuszczoną żelatynę na kilka minut i gdy trochę ostygnie dodajemy do niej ok. 2 łyżek masy serowo-śmietanowej(robimy tak, aby zapobiec powstaniu grudek w masie i by całość się nie zważyła) Gdy dokładnie wymieszamy, przekładamy do miski z masą serową i znów mieszamy. Następnie umieszczamy masę w lodówce do stężenia.
Następnie zabieramy się za kiwi. Obieramy je ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Kiedy biszkopt ostygnie przekrajmy go na dwie części. Ciasto będziemy układać w tortownicy. Pierwszy blat układamy na spodzie i nasączamy go dość mocno rumem zmieszanym z wodą. Następnie przekładamy połowę lekko stężałej masy serowo-śmietanowej. Wyrównujemy powierzchnię i układamy pokrojone w plasterki kiwi. Następnie układamy kolejny blat biszkoptowy, nasączamy, nakładamy pozostałą masę i układamy plasterki kiwi. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki, najlepsze na drugi dzień :)
Most w nowoczesnym mieście(kolejny temat realizowany na warsztatach)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/04/wiosenne-ciasto-z-kiwi-i-most.html