Wykonanie
W czasie wakacji co tydzień robiłam
biszkoptowe ciasto z masą
jogurtowo-
śmietanową z
malinami. I chyba przez to, że w piątek przypomniał mi się trochę ten letni czas, zamarzyła mi się taka lekka, malinowa rozkosz. Niestety moja wycieczka do ogródka w poszukiwaniu tych ulubionych
owoców zakończyła się fiaskiem, dlatego też postanowiłam, że wymyślę coś nowego. Kupiłam prawie kilogram
kiwi i zrobiłam
biszkoptowe ciasto. Tym razem z masą
serowo-
śmietanową.Ciasto jest miękkie, lekkie i zielone, przez co kojarzy mi się z wiosną, goszczącą już u nas od kilku dni :)


Składniki na
biszkopt:- 5
jajek- 3 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 kopiaste łyżki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru- kopiasta łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soliSkładniki na masę
serowo-
śmietanową:- 400 g
serka homogenizowanego- 300 ml
śmietany kremówki-
śnieżka(
śmietana w proszku)- ok. pół szklanki
cukru pudru- 2 płaskie łyżeczki
żelatyny +parę łyżek wrzącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyDodatkowo: ok. 8 sztuk
kiwi,
rum do nasączenia
biszkoptówSposób przygotowania:
Białka oddzielamy od
żółtek. W jednej misce ubijamy
żółtka z
cukrem na gęstą, jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Do
żółtek wsypujemy
proszek do pieczenia. Następnie na zmianę dodajemy po łyżce
mąki(raz pszennej, a raz ziemniaczanej) i po łyżce
białka. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie i wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką po bokach formy.
Biszkopt pieczemy przez ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku(góra-dół) w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.W czasie pieczenia przygotowujemy masę
serowo-
śmietanową. Do miski przekładamy
serek homogenizowany, dodajemy
cukier puder i całość mieszamy. W drugiej misce ubijemy kremówkę ze
śnieżką do momentu, aż uzyska gęstą konsystencję.
Śmietanę przekładamy do
serka i delikatnie mieszamy. Wkładamy masę do lodówki. Następnie w szklance rozpuszczamy 2 łyżeczki
żelatyny w kilku łyżkach wrzącej
wody(kiedy zalejemy, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki). Odstawiamy rozpuszczoną
żelatynę na kilka minut i gdy trochę ostygnie dodajemy do niej ok. 2 łyżek masy
serowo-śmietanowej(robimy tak, aby zapobiec powstaniu grudek w
masie i by całość się nie zważyła) Gdy dokładnie wymieszamy, przekładamy do miski z masą
serową i znów mieszamy. Następnie umieszczamy masę w lodówce do stężenia.Następnie zabieramy się za
kiwi. Obieramy je ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.Kiedy
biszkopt ostygnie przekrajmy go na dwie części. Ciasto będziemy układać w tortownicy. Pierwszy blat układamy na spodzie i nasączamy go dość mocno
rumem zmieszanym z
wodą. Następnie przekładamy połowę lekko stężałej masy
serowo-śmietanowej. Wyrównujemy powierzchnię i układamy pokrojone w plasterki
kiwi. Następnie układamy kolejny blat
biszkoptowy, nasączamy, nakładamy pozostałą masę i układamy plasterki
kiwi. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki, najlepsze na drugi dzień :)
Most w nowoczesnym
mieście(kolejny temat realizowany na warsztatach)