Wykonanie
Wczoraj wróciłam do domu strasznie zmęczona i moim jedynymi pragnieniami było zjedzenie dużego obiadu i popołudniowa drzemka. Jednak wszystko zmieniło się w chwili gdy zajrzałam do lodówki. Podchodzę, otwieram, a tam
truuskawki :) I od razu polepszył mi się humor, nabrałam energii i postanowiłam zrobić tartę! Chciałam zrobić zdrową wersję więc spód zrobiłam z
płatków owsianych,
otrębów i
mąki pełnoziarnistej. Zamiast tłustego kremu czy
śmietany, zrobiłam
jogurtową panna cottę. A na koniec pokroiłam czerwoniutkie i soczyste
truskawki.Efekt? Pyszny, zdrowy deser!Tartę robiłam z myślą o jutrzejszym dniu, na deser po obiedzie. Jednak kiedy odczekała już swoje w lodówce, moja siostra wyprosiła mnie bym ukroiła jeden kawałek. I właśnie przez tę jedną prośbę
tarta rozeszła się w szybkim tempie. Zostawiliśmy jedynie kawałek dla taty...Swoją tartę robiłam w formie o kształcie
serca. Jest ona mała, więc podaje przepis podwojony na zwykłą okrągłą tortownicę :)A i zapraszam wszystkich do Zielonego Wzgórza, miejsca gdzie można odpocząć, zrelaksować się i zjeść wędzonego
pstrąga na ciepło i kruchą szarlotkę :)

Składniki na owsiane ciasto kruche:- 125 g
masła- 1,5 szklanki
płatków owsianych- 5 łyżek
otrąb owsianych- pół szklanki
mąki pełnoziarnistej- 2
jajka- łyżeczka
proszku do pieczenia-
cukier wanilinowy- ok. 5 kopiastych łyżek
cukruSkładniki na panna
jogurtową panna cottę:- 2 duże
jogurty naturalne- 4 płaskie łyżeczki
żelatyny- kilka łyżek
cukru pudru-
wodaDodatkowo:
truskawkiSposób przygotowania:Formę do tarty wysmarować
masłem i posypać
mąką.Na patelni rozpuścić
masło. Następnie wrzucić
płatki owsiane i
otręby owsiane. Chwilę podprażyć. Następnie dodać
cukier,
cukier wanilinowy. Przełożyć całość do miski i chwilę poczekać by ostygło.Po chwili dodajemy 2 roztrzepane
jajka,
mąkę,
proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Powstanie ciasto, które może kleić się do rąk, ale jeśli jest za bardzo rzadkie należy dodać jeszcze łyżkę lub dwie
mąki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 15-20 minut do zarumienienia.Następnie robimy panna cottę. 4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczamy w zimnej wodzie(ok. 1/4 szklanki).Odstawiamy. W tym czasie
jogurty przekładamy do miski i mieszamy z
cukrem pudrem.
Potem dodajemy
żelatynę i mieszamy.
Truskawki kroimy w plasterki.Kiedy ciasto ostygnie staramy się ostrożnie wyjąć je z formy (ale nie musimy tego robić).Następnie przekładamy
jogurtową masę na ciasto i wstawiamy na godzinę by masa zgęstniała. Po upływie godziny
truskawki układamy na wierzchu i wkładamy jeszcze na ok. 1 godzinę by całość się schłodziła.

