ßßß
2 szklanki mąki200 g masła0,5 szklanki cukruopakowanie cukru wanilinowego1 jajko2 łyżeczki jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczeniaMąkę przesiać przez sitko, dodać cukier, jajko i masło. Masło posiekać nożem i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.Stolnicę podsypać mąką aby ciasto się nie kleiło i rozwałkować wycinać ciasteczka. Ja użyłam kieliszka do wina i mniejszego aby otrzymać ciasta z dziurką, próbowałam różnych eksperymentalnych kształtów jednak najlepiej sprawdziły się tradycyjne ciasta z dziurką przekładane dżemem.
Gotowe ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- można posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 min o zarumienienia.Studzić na kratce.
Ciasta można przełożyć dżemem, marmoladą, kremem, posypać cukrem pudrem lub jeść bez dodatków bo same w sobie są słodkie :)