Wykonanie
Tym razem przedstawiam moje ukochane babeczki ekspresowe. Lubię tego typu pomysły bo one najczęściej zdają egzamin w przypadku chociażby niezapowiedzianych gości. Wystarczy upiec
spodów od babeczek, jak to
mówi moja mama „na zaś”,
potem tylko szybko ukręcić krem, dołożyć kilka
owoców i voilà!

Składniki na babeczki (W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i wielkości foremek powinno się z tych składników uzyskać 12 sztuk):125g
masła250g
mąki80g
cukru1
jajkołyżeczka
cukru wanilinowegook. 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę mieszamy z
cukrem,
cukrem wanilinowym i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
masło (opcjonalnie można dodać
margarynę) i
jajko. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30 min (lub do zamrażalnika na 10 min). Schłodzone ciasto szybko wałkujemy i wyklejamy w posmarowanych i wysypanych
mąką foremkach. Pieczemy ok 15-20min w 200 st. C.Przepisów na kremy jest bardzo dużo. I tak na prawdę pasuje każdy z nich. Ja zwykle robię krem taki, który po wyjęciu babeczek z lodówki nie powoduje ich namięknięcia i „rozciapciania”.Najprostszym wg mnie kremem jest krem na bazie budyniu. Wystarczy zrobić
budyń wg przepisu na opakowaniu (ale używając ok 10% mniej
mleka).
Budyń studzimy i dodajemy ok 50g miękkiego
masła. Miksujemy na najwyższych obrotach i wstawiamy do lodówki. Gdy ładnie stężeje przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Układamy na nich
owoce (najlepiej sezonowe). Tutaj akurat użyłam
jagód,
borówki amerykańskiej i oczywiście moich ukochanych
malin.