ßßß Cookit - przepis na Owocowe delicje

Owocowe delicje

nazwa

Wykonanie

Tym razem przedstawiam moje ukochane babeczki ekspresowe. Lubię tego typu pomysły bo one najczęściej zdają egzamin w przypadku chociażby niezapowiedzianych gości. Wystarczy upiec spodów od babeczek, jak to mówi moja mama „na zaś”, potem tylko szybko ukręcić krem, dołożyć kilka owoców i voilà!
Składniki na babeczki (W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i wielkości foremek powinno się z tych składników uzyskać 12 sztuk):
125g masła
250g mąki
80g cukru
1 jajko
łyżeczka cukru wanilinowego
ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło (opcjonalnie można dodać margarynę) i jajko. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30 min (lub do zamrażalnika na 10 min). Schłodzone ciasto szybko wałkujemy i wyklejamy w posmarowanych i wysypanych mąką foremkach. Pieczemy ok 15-20min w 200 st. C.
Przepisów na kremy jest bardzo dużo. I tak na prawdę pasuje każdy z nich. Ja zwykle robię krem taki, który po wyjęciu babeczek z lodówki nie powoduje ich namięknięcia i „rozciapciania”.
Najprostszym wg mnie kremem jest krem na bazie budyniu. Wystarczy zrobić budyń wg przepisu na opakowaniu (ale używając ok 10% mniej mleka). Budyń studzimy i dodajemy ok 50g miękkiego masła. Miksujemy na najwyższych obrotach i wstawiamy do lodówki. Gdy ładnie stężeje przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Układamy na nich owoce (najlepiej sezonowe). Tutaj akurat użyłam jagód, borówki amerykańskiej i oczywiście moich ukochanych malin.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/owocowe-delicje