ßßß
Tradycyjna włoska lasagne bolognese, z sosem bolońskim i beszamelowym. Nasz przepis gwarantuje udane danie.Składniki:sos boloński:50 dkg mięsa mielonego (mogą być 2 paczki po 35g)1 duża cebulamałe pudełko sosu pomidorowego ( np. Pomi)przyprawa do sosu (np. Knorr spaghetti alla bolognese)czosnek świeży i w proszkutrochę zielonej pietruszkiestragon suszonyostra czerwona papryka w proszkubeszamel:gałka muszkatołowa4 łyżki masła1l mleka3 łyżki mąkisóldodatkowo:makaron lasagna nie wymagający gotowania (np. Barilla)30-40 dkg sera żółtego
Mięso przysmażyć na cebuli. przyprawę do sosu (Knorr) rozpuścić w szklance wody. Dodać do mięsa sól, pieprz, czosnek. Na koniec dodać sos pomidorowy (Pomi), przyprawę do sosu, ostrą paprykę i estragon.W osobnym naczyniu rozpuścić masło, podgrzewać leciutko i dodać mleko. Zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać mąkę stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i gałką muszkatołową.Zetrzeć ser na grubej tarce.W żaroodpornym naczyniu układać w kolejności: makaron, sos boloński, makaron, beszamel, itd.(ułożyć ok. 4-5 warstw makaronu, grubo smarując sosami; dodatkowo na samym dnie-pod makaronem rozsmarować troszkę beszamelu). Na samej górze ma również być beszamel. Posypać serem żółtym.Zapiekać w piekarniku 45 minut w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.