ßßß Cookit - przepis na Lasagne

Lasagne

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna włoska lasagne bolognese, z sosem bolońskim i beszamelowym. Nasz przepis gwarantuje udane danie.
Składniki:
sos boloński:
50 dkg mięsa mielonego (mogą być 2 paczki po 35g)
1 duża cebula
małe pudełko sosu pomidorowego ( np. Pomi)
przyprawa do sosu (np. Knorr spaghetti alla bolognese)
czosnek świeży i w proszku
trochę zielonej pietruszki
estragon suszony
ostra czerwona papryka w proszku
beszamel:
gałka muszkatołowa
4 łyżki masła
1l mleka
3 łyżki mąki
sól
dodatkowo:
makaron lasagna nie wymagający gotowania (np. Barilla)
30-40 dkg sera żółtego
Mięso przysmażyć na cebuli. przyprawę do sosu (Knorr) rozpuścić w szklance wody. Dodać do mięsa sól, pieprz, czosnek. Na koniec dodać sos pomidorowy (Pomi), przyprawę do sosu, ostrą paprykę i estragon.
W osobnym naczyniu rozpuścić masło, podgrzewać leciutko i dodać mleko. Zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać mąkę stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Zetrzeć ser na grubej tarce.
W żaroodpornym naczyniu układać w kolejności: makaron, sos boloński, makaron, beszamel, itd.(ułożyć ok. 4-5 warstw makaronu, grubo smarując sosami; dodatkowo na samym dnie-pod makaronem rozsmarować troszkę beszamelu). Na samej górze ma również być beszamel. Posypać serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku 45 minut w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2014/03/lasagne.html