Wykonanie

Tradycyjna włoska lasagne bolognese, z
sosem bolońskim i beszamelowym. Nasz przepis gwarantuje udane danie.Składniki:
sos boloński:50 dkg
mięsa mielonego (mogą być 2 paczki po 35g)1 duża
cebulamałe pudełko
sosu pomidorowego ( np.
Pomi)
przyprawa do sosu (np. Knorr spaghetti alla bolognese)
czosnek świeży i w proszkutrochę zielonej
pietruszkiestragon suszonyostra
czerwona papryka w proszkubeszamel:
gałka muszkatołowa4 łyżki
masła1l
mleka3 łyżki
mąkisóldodatkowo:
makaron lasagna nie wymagający gotowania (np. Barilla)30-40 dkg
sera żółtego
Mięso przysmażyć na
cebuli.
przyprawę do sosu (Knorr) rozpuścić w szklance
wody. Dodać do
mięsa sól,
pieprz,
czosnek. Na koniec dodać
sos pomidorowy (
Pomi),
przyprawę do sosu,
ostrą paprykę i
estragon.W osobnym naczyniu rozpuścić
masło, podgrzewać leciutko i dodać
mleko. Zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać
mąkę stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić
solą i
gałką muszkatołową.Zetrzeć
ser na grubej tarce.W żaroodpornym naczyniu układać w kolejności:
makaron,
sos boloński,
makaron, beszamel, itd.(ułożyć ok. 4-5 warstw
makaronu, grubo smarując sosami; dodatkowo na samym dnie-pod
makaronem rozsmarować troszkę beszamelu). Na samej górze ma również być beszamel. Posypać
serem żółtym.Zapiekać w piekarniku 45 minut w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.