Wykonanie
Tradycyjne "Niebo w gębie", jak sama nazwa wskazuje - prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne, sezonowe ciasto z
jabłkami i
orzechami włoskimi polane
czekoladą.Składniki: na
biszkopt:4
jajkapo pół szklanki
mąki pszennej i ziemniaczanejszklanka
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia na krem
orzechowy:20dkg mielonych
orzechów1 szklanka wrzącego
mleka1 szklanka
cukru30 dkg
masładodatkowo:1,5 kg
jabłek1 szklanka
cukru1
galaretka (opcjonalnie) na polewę:1/3 kostki
margaryny (trochę mniej niż pół kostki)pół szklanki
cukru2 łyżki
wody2 łyżki
kakao (gorzkiego, sproszkowanego)

1. Oddzielić
żółtka od
białek. Ubić
białka z
cukrem na sztywną pianę. Do ubitych
białek dodawać po jednym
żółtku ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Formę wysmarować
masłem i posypać
tartą bułką. Piec ok.30 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto musi być złociste i lekko wyrośnięte.2.
Orzechy zalać
mlekiem i utrzeć. Dodać
cukier i dalej ucierać (masa musi być zbita).
Masło utrzeć i po trochu dodawać ostudzoną masę
orzechową.3.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć z
cukrem na 2 łyżkach
masła. Do gorących jeszcze
jabłek można wsypać
galaretkę i odstawić do wystygnięcia (chodzi o
żelatynę w niej zawartą, która utrzyma ciasto w pionie).4. Składniki na polewę podgrzać w rondelku. Jak się zagotuje podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając jeszcze przez 10-15min. Istotą jest by sprawdzać jej konsystencję nabierając na łyżkę i z wysoka zlewać z powrotem do rondelka. Jeśli nitka będzie ciągła - nieprzerywana to polewa jest gotowa.Układać ciasto warstwami po kolei wszystkie wygładzając łyżką:
biszkoptjabłkakrempolewaWarstwy muszą być ostudzone, oprócz polewy-ciepłą (ale nie za gorącą) nalewamy na krem.