ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Niebo w gębie"

Ciasto "Niebo w gębie"

Wykonanie

Tradycyjne "Niebo w gębie", jak sama nazwa wskazuje - prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne, sezonowe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi polane czekoladą.
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia na krem orzechowy:
20dkg mielonych orzechów
1 szklanka wrzącego mleka
1 szklanka cukru
30 dkg masła
dodatkowo:
1,5 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka (opcjonalnie) na polewę:
1/3 kostki margaryny (trochę mniej niż pół kostki)
pół szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao (gorzkiego, sproszkowanego)
1. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ok.30 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto musi być złociste i lekko wyrośnięte.
2. Orzechy zalać mlekiem i utrzeć. Dodać cukier i dalej ucierać (masa musi być zbita). Masło utrzeć i po trochu dodawać ostudzoną masę orzechową.
3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć z cukrem na 2 łyżkach masła. Do gorących jeszcze jabłek można wsypać galaretkę i odstawić do wystygnięcia (chodzi o żelatynę w niej zawartą, która utrzyma ciasto w pionie).
4. Składniki na polewę podgrzać w rondelku. Jak się zagotuje podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając jeszcze przez 10-15min. Istotą jest by sprawdzać jej konsystencję nabierając na łyżkę i z wysoka zlewać z powrotem do rondelka. Jeśli nitka będzie ciągła - nieprzerywana to polewa jest gotowa.
Układać ciasto warstwami po kolei wszystkie wygładzając łyżką:
biszkopt
jabłka
krem
polewa
Warstwy muszą być ostudzone, oprócz polewy-ciepłą (ale nie za gorącą) nalewamy na krem.
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2013/11/ciasto-niebo-w-gebie.html