Wykonanie

składniki:2 szklanki
maki15 dag
margaryny do pieczenia8 szt.
jajek250 dag
serka ricotta450 dag
szpinaku150 ml
śmietanycebula4 ząbki
czosnkuoliwasól,
pieprzgałka muszkatołowaMąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy szczyptę
soli i
margarynę do pieczenia. Nożem siekamy wszystkie składniki, żeby połączyły się w jedną masę. Rozbijamy jedno
jajko z 2 łyżkami
wody i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.W tym czasie gotujemy 5
jajek na twardo, następnie ostudzamy i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki. Jedno
jajko, wzdłuż na 4 mniejsze cząstki.Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedna będzie
spodem, a druga górą tarty.Wykładamy formę do tarty
ciastem ( jeśli nie mamy formy, możemy użyć zwykłej, okrągłej formy do ciast). Nakłuwamy spód widelcem, aby ciasto oddychało podczas pieczenia. Wykładamy papier do pieczenia na ciasto i wysypujemy
suchą fasolę. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku przy 200 stopniach.
Szpinak smażymy na patelni z pokrojoną i wcześniej zeszkloną
cebulką oraz
czosnkiem. Trzymamy chwilę na ogniu, aż odparuje
woda, wyłączamy palnik. Dodajemy
ricottę, gałkę,
sól,
pieprz i mieszamy całość.Po upływie 10 minut, wyciągamy ciasto i usuwamy z niego folię z
fasolą. Farsz wykładamy na ciasto, na górę dajemy 5 wcześniej pokrojonych
jajek, zalewamy
śmietaną wymieszaną z dwoma surowymi
jajkami.Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią tartę. Zawijamy brzegi i znów nakłuwamy, aby ciasto oddychało. Pieczemy 25 minut przy 200 stopniach. Cały czas obserwujemy ciasto. W razie konieczności, wyciągamy wcześniej i sprawdzamy czy jest gotowe.