Wykonanie



Dziś przedstawię wam przepis na lekko zmodyfikowaną potrawę, którą można obecnie znaleźć w książeczce wydawanej dla Biedronki. Oryginalny przepis to Rotolo ze
szpinakiem,
marchewką i
serem Bel Paese.
Ser Bel Paese jest obecnie dostępny w Biedronkach w cenie 9,99 za 250g. Jak dla mnie trochę
drogo. Więc postanowiłem go zastąpić. Użyłem Ementalera i
Mozzarelli.Składniki:250g
makaronu lasagne2 duże
marchewki1 paczka
mrożonego szpinaku1
cebula3 ząbki
czosnkuolej do smarzenia
tymianek200g
sera żółtegokulka
mozzarelli700g
sosu pomidorowegosól,
pieprz,
gałka muszkatołowabazylia,
oregano,Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na tarce zalej
wodą, dopraw i gotuj do miękkości. Odlej nadmiar
wody i z
marchewki zrób puree z dodatkiem
tymianku.Na patelni podsmaż drobno posiekaną
cebul, dodaj
szpinak i smaż aż odparuje nadmiar wod. Dopraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Na drugiej patelni rozgrzej
olej, dodaj wrzuć rozgnieciony
czosnek, podsmaż przez 15 sek. ( uwaga by go nie spalić ) wlej
sos pomidorowy. Dopraw do smaku
solą,
cukrem,
pieprzem i
ziołami. Gotuj na małym ogniu przez kilka min, cały czas mieszając.Ugotuj
makaron w dużej ilości osolonej
wody. Kiedy po wyciągnięciu
makaronu z
wody płaty przestygną. Rozłóż każdy osobno i na każdy płat nałóż:Łyżeczkę puree z
marchwi - rozsmarujNastępnie warstwę
szpinakuWarstwę
serów startych na tarceKażdy płat
zwiń w rulon , przekrój na mniejsze kawałk.Do naczynia żaroodpornego wlej
sos pomidorowy, poukładaj kawałki Rotolo, posyp po wierzchu
seremPiecz w piekarniku przez 30-40


Jeśli ktoś lubi
szpinak to będzie bardzo zadowolony, jednakże jeśli ktoś chciałby się trzymać bardziej oryginalnego przepisu , a nie chce przepłacać za
drogi ser Bel paese to może go zastąpić
serem typu bree albo
camembert.A już niedługo kolejne włoskie potrawy z mojego Biedronkowego nabytku