Wykonanie
Przepis na ciastoPotrzebujemy:- 340 g
mąki,- 5 g
suszonych drożdży,- 1 ½ łyżeczki
cukru,- 1 ½ łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
oliwy,- 250 ml letniej
wodyWykonanie:Rozpuścić
drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól i wlać
drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej
mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z
oliwą. Uformować kule. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto
mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 35 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Sos pomidorowy:-
pomidory w puszce- 2 ząbki
czosnku- 1/2
cebuli-
cukier-
sól,
pieprz-
przyprawa do dan włoskich Prymat lub dowolne
zioła (
bazylia,
oregano)- łyżka
koncentratu pomidorowegoWykonanie:Na odrobinie
oleju szklimy posiekana
cebule i pod koniec dodajemy dwa wyciśnięte ząbki
czosnku. Wlewamy puszkę
pomidorów, dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy
przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku
sola,
pieprzem,
cukrem i
ziołami. Całość blendujemy. Dusimy, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.Podawać z dowolnymi dodatkami.Moje dodatki na pizzy:-
sos pomidorowy-
szynka parmeńska-
pieczarki-
pomidor-
mozzarella-
zielona cebulka-
przyprawa do pizzy Prymat-
tarta mozzarella (do posypania)Pizzę pieczemy w temp. 230C ok 15 min.Smacznego :)