Wykonanie
Witam :)Uważam, że placki ziemniaczane z
cukrem pudrem,
śmietaną lub
ketchupem mogą być monotonne, więc pomyślałem sobie, że można je podać z pysznym gulaszem :-).Składniki na gulasz:0,5 kg
mięsa z
łopatki wieprzowej2
cebule1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli1 łyżka
oleju0, 5 łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
chili3
goździki całe4
suszone owoce jałowcaDodatkowo:
koncentrat pomidorowywodamąka ziemniaczanaPrzygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Do miski wrzucić wszystkie
przyprawy (
jałowiec i
goździki zmiażdżyć przed dodaniem) i
olej, połączyć ze sobą,dodać
mięso i wszystko dokładnie wymieszać ręką i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wlać trochę
oleju do garnka i wrzucić do niego mięsiwo. Podsmażać przez 10 minut. Następnie dodać
cebule, podsmażać przez kolejne 5 minut, zalać szklanką
wody i dusić przez 45 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać
wody. Od czasu do czasu zamieszać.Kiedy
mięso będzie już miękkie, przyprawić koncentratem (1 łyżeczka) oraz dodać 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml
wody, zagotować i gotować jeszcze przez 2 minuty.Składniki na placki ziemniaczane:8 dużych
ziemniaków1 szklanka
mąki pszennej1
jajko1
cebula2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
pieprzu czarnegoPrzygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Ziemniaki zetrzeć lub zemleć za pomocą maszynki do
mielenia mięsa do dużej miski. Tak samo postąpić z obraną
cebulą. Następnie dodać
jajko,
mąkę,
przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim tłuszczu. Smacznego! :)