Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli
ryż z
dyniąSKLADNIKI300g dyni400 g
ryżu1 l
bulionu warzywnegopor lub
cebulanać
pietruszkipapryczka chilioliwaz oliweksól4
serki w plasterkach o smaku
śmietankowym4 łyżki
startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego
bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l
wody dowolne posiadane warzywka: np.
seler,
pietruszka,
por,
marchew,
cebula ) . Obrać
dynię ze skóry i pokroić w grube kostki.
Do garnka dodać 2 łyżki
oliwy z oliwek,
papryczkę chili, pokrojony kawalek
pora, nać
pietruszki,
dynię i podsmażyć chwilę. Dodać pół szklanki
wody,
sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną
dynię zmiksować mikserem ręcznym na papkę. Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki
oliwy z oliwek , pokrojonego
pora, wsypać opłukany
ryż i mieszając chwilę podsmażyć ( tostować ).
Gdy
ryż jest już suchy zaczynamy podlewać przygotowanym, wrzącym
bulionem warzywnym, po jednej
nalewce, za każdym razem mieszając. Gotujemy w ten sposób
ryż przez około 12-14 minut ( w zależności od rodzaju
ryżu ). Dodać
dynię rozdrobniona na papkę, dokladnie wymieszać.
Dodać 4
serki w plasterkach i ponownie wymieszać aż do calkowitego ich rozpuszczenia się. Posypać
serem Parmezan i gotowe :)
SMACZNEGO :)Jesień kojarzy mi się nie tylko ze zmianą kolorów
matki natury, ale także i z tym co pojawia się na moim domowym
stole. Po tym jak w ogródku wyrosła nam piękna
dynia o wadze 10 kg trzeba ją przerobić na 100 dań :)
Dyniowe risotto jest jednym z moich ulubionych i dlatego wybrałam je na udział w akcji " Smaczna jesień " do której i Was gorąco namawiam :)