Wykonanie
Zapiekanka na spodzie
kalafiorowym jest świetnym daniem dla osób, które są na diecie i unikają wszelkiej
maści makaronów.
Ser cheddar, używany do posypania zapiekanki na górze, można zastąpić innym
serem żółtym o mniejszej zawartości tłuszczu i dodatkowo ograniczyć jego ilość. Do wersji jeszcze bardziej dietetycznej użyłam mniej
ziemniaków - nie kładłam ich na "zakładkę", ale na płasko na całej powierzchni zapiekanki. Przepis ten pochodzi z dwutygodnika ale pychota!

Składniki:1 średni
kalafior70 dag
mielonego mięsa wieprzowego50 dag
świeżego szpinaku4 duże
ziemniaki12.5 dag
sera mozzarella2 średnie
cebule30 dag
przecieru pomidorowego20 dag
sera cheddar2
jajka50 ml
śmietanki5 ząbków
czosnkusólpieprzgałka muszkatołowamasło klarowaneLista zakupów.
Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki i miksujemy (użyłam do tego przystawki do blendera z zamykanym pojemniczkiem), następnie wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną
wodą i gotujemy przez 4-5 minut. Po tym czasie
kalafiora należy odlać na sitko wyłożone gazą, a gdy ostygnie przy pomocy gazy odciskamy z niego całą
wodę. Do tak przygotowanego
kalafiora dodajemy
starty ser mozzarella,
jajko i dosalamy całość do smaku i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Tak przygotowanym "
ciastem" wykładamy do brytfanki (użyłam silikonowej z tego samego numeru co przepis - nie trzeba jej smarować
olejem, ale można oczywiście przy standardowej formie użyć papieru do pieczenia) i podpiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Mięso mielone podsmażamy, dodajemy do niego posiekaną na drobno i podsmażoną na osobnej patelni
cebulkę oraz
przecier pomidorowy - całość przyprawiamy
solą i
pieprzem, następnie jeszcze trochę podsmażamy, by zredukować ilość sosu.Na patelni rozpuszczamy łyżkę klarowanego
masła i dodajemy posiekany
czosnek. Następnie dodajemy posiekany
szpinak. Podsmażamy do momentu "zwiędnięcia" liści, a następnie dodajemy
jajko, zmieszane ze
śmietanką i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową.
Ziemniaki kroimy w plastry (ok. 5-8 mm) i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.Na podpieczony
kalafiorowy spód wykładamy kolejno:
mięso,
szpinak, na koniec układamy plastry
ziemniaków. Całość posypujemy
startym serem cheddar i wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut.
