Wykonanie
Na jakiś czas straciłam twórczą wenę bo popsuł mi się piekarnik. Nie spodziewałam się, że wpłynie to na moją kulinarną kreatywność. A jednak… Niemniej nowy piekarnik już grzeje a ja mam dzisiaj dla Was przepis na pyszną,
kalafiorową zapiekankę z
curry :) Więc wszystko już w
normie.POTRZEBNE SKŁADNIKI1 mały
kalafior40 dkg
mielonego mięsa z indyka5 średnich
ziemniaków30 dkg
sera żółtego (może być gouda)1
cebula1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
curry2 łyżki
masła2
jajka150 ml
śmietanki 30 %
sól,
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIArozgrzać
masło na patelni i zeszklić na niej drobno pokrojoną
cebulę. Następnie dodać
cynamon,
gałkę muszkatołową i łyżeczkę
curry. Smażyć przez około 1 minutę, a następnie dodać
mięso z indyka. Smażyć dopóki nadmiar
wody z
mięsa nie odparuje. Odstawić do ostygnięcia;
ziemniaki obrać, ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kalafior porozdzielać w małe różyczki i podgotować;zetrzeć
ser żółty; w większej misce wymieszać
jajka ze
śmietanką, dodać
sól,
pieprz i łyżeczkę
curry. Następnie dodać
mięso,
kalafior,
ziemniaki i połowę
sera żółtego. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć do wcześniej wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego. Posypać z wierzchu
serem i piec w piekarniku przez około 40 minut.SMACZNEGO :)
