Wykonanie
Sierpień jest miesiącem gdzie więcej
siedzę z Kamilem w domu więc i w kuchni spędzam także więcej czasu, tak więc....czas na fajną zupkę..........Składniki- 1 opakowanie (450 - 500g)
mrożonego zielonego groszku,- 1 mała
marchewka,- 1
pietruszka,- kawałek
selera,- kawałek (ok 5cm) białej części
pora,- 2
ziemniaki,- 5 szklanek
bulionu drobiowego lub warzywnego,- 1 razowa
bułka,-
sól,-
pieprz,- szczypta
gałki muszkatołowej.Przygotowanie
Bulion podgrzewamy, a gdy się zagotuje wrzucamy do niego
marchewkę,
pietruszkę,
seler i
por. Po upływie ok 10 min. dokładamy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Warzywa gotujemy jeszcze przez ok 15 min, po czym dodajemy
groszek i gotujemy do momentu, aż zmięknie.Całość miksujemy blenderem i doprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.
Krem z zielonego groszku podajemy z grzankami razowymi (
bułkę pokroić na małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni (ryzyko spalenia) lub wkładamy do piekarnika, do momentu, aż będzie chrupka
byłka. Ja dodałem jeszcze odrobinę kkaśnej
śmietany.Smacznego :)
